Ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Παυλέας, ο MC Yinka, η Ματούλα Ζαμάνη, ο Αντώνης Μυλωνάς και ο Ηλίας Μάρκου ένωσαν τις ρίμες τους, την κιθάρα, το ούτι, το νέυ και τα κρουστά τους μαζί με καλλιτέχνες πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Όλοι μαζί υψώνουν τις γροθιές τους για να φωνάξουν ότι «είμαστε αδέρφια».
«Το “Brother and Sister” είναι η επιλογή μας να βαδίσουμε από κοινού αυτή τη διαδρομή. Άνθρωποι από διαφορετικές αφετηρίες που μας ενώνει η αγάπη για τη μουσική και τη ζωή, βρεθήκαμε μαζί: Παιδιά και εγγόνια μεταναστών, πρόσφυγες και προσφύγισσες που ξεφύγαμε από τον πόλεμο μόνο για να βρεθούμε όμηροι στα ελληνικά camps, εγκλωβισμένοι στη Μόρια, ντόπιοι και ντόπιες. Αν ο πόλεμος και ο ξεριζωμός είναι οι επιλογές των ισχυρών, η αντίσταση, ο διεθνισμός και η αλληλεγγύη είναι οι δικές μας» λένε οι καλλιτέχνες που συνέπραξαν και την Κυριακή, 18 Μαρτίου, θα παρουσιάσουν το τραγούδι και το βίντεο κλιπ στο Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικάνικης Τέχνης και Πολιτισμών ANASA.
Την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Δημήτρη Μυστακίδη (Συνθέτη, Ερμηνευτή, Καθηγητή στο ΤΕΙ Ηπείρου και Πανεπιστημίου Μακεδονίας), τον Λεωνίδα Οικονομάκη (Rapper των Social Waste, Διδάκτωρ Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών), τον Μιχάλη Afolayan (Dash), (Ηθοποιό, Μουσικό), και την Όλγα Λαφαζάνη από τον Χώρο Στέγασης Προσφύγων City Plaza.
«Το κύριο αφηγηματικό μου εργαλείο ήταν το νερό. Το νερό μεταλλάσσεται: είναι η θάλασσα και το ταξίδι των προσφύγων από τη χώρα τους στην Ελλάδα, είναι η ρευστότητα στη ζωή τους, η μετακίνηση προς τον νέο τους τόπο. Η ζωή τους αντανακλάται έπειτα πάλι στο υγρό στοιχείο, αλλά τώρα το νερό βρίσκεται σε ένα πιο σταθερό πλαίσιο, συμβολίζοντας τον καινούριο τους κόσμο, τον δυτικό κόσμο και τη νέα ζωή τους που ξεκινά εδώ» είναι τα λόγια του σκηνοθέτη, Γιώργου Μπακάλη, στο TPP.
«Από την Ειδομένη μέχρι τον Πειραιά, από τη Λέσβο μέχρι την Αθήνα κανένας δεν είναι μόνος του»
«Από τις αρχές του 2015, βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και εξωθήθηκαν προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου. Αίτια: οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ο πόλεμος και η φτώχεια, που απειλούν την επιβίωσή τους. Πάνω από 12.000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στη διαδρομή. Ο βυθός της Μεσογείου είναι στρωμένος με πτώματα προσφύγων και προσφυγισσών, ενώ πολλοί και πολλές βρήκαν το θάνατο και στη στεριά. Στην Ελλάδα, ο προσφυγικός πληθυσμός αυξάνεται σταθερά, φτάνοντας σχεδόν τις 60.000. Την ίδια στιγμή, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εγκλωβίζει χιλιάδες κόσμου στα νησιά του Αιγαίου και φέρνει δραματικές καθυστερήσεις στις διαδικασίες απόδοσης ασύλου» είναι ο λόγος-καταγγελία των καλλιτεχνών του «Brother and Sister».
Με ένα τραγούδι αλλάζει ο κόσμος και η προσφυγιά;
«Η τέχνη μπορεί να μην μπορεί να αλλάξει τον κόσμο αλλά αυτό που μπορεί να κάνει είναι να πυροδοτήσει και να προβληματίσει τη σκέψη ενός ανθρώπου. Όσο σημαντικό είναι το κομμάτι της δράσης, άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο προβληματισμός και αυτό είναι που επιδιώκουμε μέσα από την καλλιτεχνική μας δραστηριότητα. Τον κόσμο τον αλλάζουμε συμμετέχοντας στον κοινωνικό στίβο και όντας ενεργοί πολίτες» λέει ο σκηνοθέτης στο TPP.
Όπως συμπληρώνουν και οι υπόλοιποι καλλιτέχνες στην ανακοίνωσή τους, άλλωστε, το σημαντικό είναι ότι «Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μόνοι. Από την Ειδομένη μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, από τις ακτές της Λέσβου μέχρι τις προσφυγικές καταλήψεις της Αθήνας, ντόπιοι και ντόπιες, πρόσφυγες και προσφύγισσες ανοίγουν μαζί μια άλλη διαδρομή: τη διαδρομή του αγώνα, της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης των λαών, κόντρα σε ξενοφοβία και ρατσιστικά μίση».
Η παρουσίαση του τραγουδιού & video-clip «Brother and Sister» και η συζήτηση θα γίνουν την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικάνικης Τέχνης και Πολιτισμών ANASΑ.
Διεύθυνση: Σφακτηρίας 24 & Πλαταιών, Κεραμεικός
Μουσική: Παυλέας (Παύλος Κατσιβέλης)
Στίχοι: Alaa Alahmad (ألاء الأحمد), Eshan, MC Yinka, Παυλέας, Ματούλα Ζαμάνη
Μουσική παραγωγή: Γιώργος Χανός
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπακάλης
Συμμετέχουν:
Alaa Alahmad (Συρία, Αθήνα): Στίχοι, Τραγούδι
Δημήτρης Μυστακίδης (Θεσσαλονίκη): Λαϊκή κιθάρα, Τραγούδι
Eshan (Αφγανιστάν, Μόρια Λέσβου): Στίχοι, Τραγούδι
MC Yinka (Νιγηρία, Αθήνα): Στίχοι, Τραγούδι
Παυλέας (Αθήνα): Στίχοι, Ούτι, Τραγούδι
Αντώνης Μυλωνάς (Λέσβος): Νέυ
Ηλίας Μάρκου (Λέσβος): Κρουστά