Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ζ. Ζάεφ επανέλαβε ότι η χώρα του επιθυμεί να βρεθεί άμεσα λύση για την ονομασία, βάζοντας ως ορίζοντα για τη διευθέτηση του ζητήματος το καλοκαίρι. «Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει βήμα, ίσως όχι να λυθεί μέχρι τέλους, αλλά οπωσδήποτε να έρθουμε πιο κοντά, επειδή οι μέρες και οι μήνες περνούν και εμείς θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα. Πιστεύω ότι αυτό θέλει να κάνει και η ελληνική πλευρά».
«Λύση που θα σέβεται την ταυτότητα»
Ο Ζάεφ υπογράμμισε ότι η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να σέβεται τα ζητήματα που άπτονται της ταυτότητας, επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό το πώς θα υποδεχθούν την απόφαση οι πολίτες και τα θεσμικά όργανα των δύο χωρών.
«Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους Έλληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πως αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της “Μακεδονίας”, αλλά και πώς θα περάσει από τους θεσμικά όργανα της χώρας μας».
Με την πρόταση ανά χείρας ο Κοτζιάς
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα μεταβεί την Πέμπτη στην ΠΓΔΜ, έχοντας μαζί του και το σύνολο των προτάσεων της ελληνικής πλευράς. «Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ, όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια», ανέφερε στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα.
Τα πέντε ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι το Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]. Από τις παραπάνω επιλογές, η Ελλάδα προκρίνει την ονομασία «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας».