Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Φάιλμπριφ δήλωσε ότι τα χρόνια που θα ακολουθήσουν την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου είναι «τα πιο καθοριστικά» και δικαιολογούν την ενισχυμένη εποπτεία των δανειστών, προκειμένου να είναι σίγουροι πως η Ελλάδα θα συνεχίσει εντός μνημονιακού πλαισίου. «Τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα είναι τα πιο καθοριστικά, οπότε θα έχουμε ενισχυμένη εποπτεία από τους δανειστές για να βοηθηθεί η Ελλάδα να παραμείνει στον σωστό δρόμο».

Φόρμουλα «κανονικής εποπτείας και προληπτικού προγράμματος»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Φάιλμπριφ δήλωσε ότι ακόμα και αν χορηγηθεί ελάφρυνση χρέους «υπό όρους» οι δανειστές θα πρέπει να είναι σε θέση να εποπτεύουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβάλει, ώστε να σιγουρευτούν ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα.

«Αν χορηγηθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους ή υπό όρους ελάφρυνση χρέους είναι λογικό οι δανειστές να επιδιώξουν να παρακολουθούν πως προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και να σιγουρευτούν ότι υλοποιούνται οι πολιτικές που έχουν ήδη αποφασιστεί. Θα χρειαστεί κάτι μεταξύ μιας κανονικής εποπτείας και ενός πραγματικού προληπτικού προγράμματος».

Απέφυγε να τοποθετηθεί για ΔΝΤ

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, ο Φάιλμπριφ τόνισε πως η στάση του ΔΝΤ είναι δεδομένη για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και την ελάφρυνση του χρέους. «Το ΔΝΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτουμένων που έχει ζητήσει, και περισσότερη σαφήνεια στο χρέος. Ο τόνος τους είναι θετικός, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα».

Ερωτηθείς για το αν το ΔΝΤ επιδιώκει να ξεκινήσει από το 2019 η νέα μείωση των συντάξεων και η νέα μείωση του αφορολόγητου, ο Φάιλμπριφ απέφυγε να απαντήσει.