Στο άρθρο του με τίτλο «Η αλήθεια για το glyphosate», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνει ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις 6 χώρες που ψήφισαν αρνητικά στη χρήση της δραστικής ουσίας glyphosate. «Όμως», όπως προσθέτει «πλειοψήφησε τελικά η έγκριση κυκλοφορίας της δραστικής ουσίας glyphosate έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2022, αλλά με τον περιορισμό, που ισχύει μόνο στην Ευρώπη, τα σκευάσματα που περιέχουν τη συγκεκριμένη δραστική ουσία να μην περιέχουν τη βοηθητική ουσία (επιφανειοδραστική) POE-tallowamine, η οποία κατά την τοξικολογική αξιολόγησή της από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές βρέθηκε να έχει σημαντική τοξικότητα σε όλα τα καταληκτικά σημεία που διερευνήθηκαν, καθώς και ότι επηρεάζει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία όταν χρησιμοποιείται σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν glyphosate»
Σύμφωνα με τον Αποστόλου, η Ελλάδα «δεν έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την έγκριση, έως τις 15/12/2022 που ισχύει η ανανέωση-παράταση της άδειας για το glyphosate στην Ευρώπη, σε σκευάσματα που περιέχουν αυτήν τη δραστική ουσία και βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις του σχετικού Εκτελεστικού Κανονισμού της Ε.Ε., που υποχρεώνει την απαλλαγή από τη βοηθητική ουσία POE-tallowamine». Έτσι, κατά τον ίδιο, δικαιολογείται η έγκριση από το υπουργείο του στο αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο της Monsanto και η άδεια διάθεσης του από τις 06/3/2018 έως και την 15/12/2023.
Μάλιστα, ο υπουργός εκτοξεύει αόριστες κατηγορίες προς «κάποιους που κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν, είτε από άγνοια, είτε από ημιμάθεια» υποστηρίζοντας ότι «από το 2000 η δραστική ουσία δεν ανήκει αποκλειστικά στη Monsanto. Ετσι εκτός από το Roundup της Monsanto υπάρχουν δεκάδες σκευάσματα και άλλων εταιρειών που περιέχουν glyphosate». Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι η άδεια του Υπουργείου αφορά συγκεκριμένα τα προϊόντα της εταιρείας Monsanto, που συχνά αναφέρεται ως «βασίλισσα των μεταλλαγμένων», ενώ έχει συνάψει συμφωνία 62,5 δισ. για την εξαγορά της από τη γερμανική Bayer.το Roundup αποτελεί την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Monsanto, καθώς μόνο το 2014, αποτέλεσε το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, ενώ κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά σχεδόν ένα τρισ. δολάρια.
Ωστόσο, μολονότι ο κ.Αποστόλου αναφέρει ξανά ότι στο συγκεκριμένο φυτοπαρασκεύασμα «δεν υπάρχει πρόβλημα», προσθέτει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικές φιλικότερες προς το επριβάλλον και να μειωθεί η εξάρτηση της γεωργίας της Ε.Ε. από τα φάρμακα. «Γι' αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η αναζήτηση εναλλακτικών, όλο και περισσότερο φιλικών στο περιβάλλον λύσεων για τα φυτοπαρασκευάσματα, που παρότι το ένα μετά το άλλο απομακρύνονται από τη φαρέτρα των Ευρωπαίων παραγωγών, εξακολουθούν να δημιουργούν αντιδράσεις, έστω κι αν δεν υπάρχει πρόβλημα, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ομως για τη χώρα μας είναι κεφαλαιώδες το ζήτημα γιατί, έχοντας ως βασικό εργαλείο υπεράσπισης του αγροτοδιατροφικού χώρου την ποιοτική του υπόσταση, δεν πρέπει για κανέναν άλλον λόγο να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια θέματα. Γι' αυτό και θα επιμείνουμε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των 6 στη συνέχιση της προσπάθειάς μας για μείωση της εξάρτησης της γεωργίας της Ε.Ε. από τα φυτοφάρμακα.»
Οι αντιδράσεις για τη Γλυφοσάτη και τον «γάμο από την κόλαση» Monsanto – Bayer
Σημειώνεται ότι κατά την έγκριση του glyphosate η Κομισιόν είχε δεσμευτεί τότε σε δήλωσή της πως θα εισαγάγει μέτρα νωρίς το 2018 ώστε οι αποφάσεις για τα φυτοφάρμακα να γίνουν πιο διαφανείς και να αυξηθεί η ποιότητα και η ανεξαρτησία των επιστημονικών εκτιμήσεων. Η Γαλλία, από την πλευρά της, που συμμετέχει στην πρωτοβουλία των 6 χωρών, μαζί και με την Ελλάδα, έχει ήδη διαμηνύσει πως πρόκειται να απαγορεύσει τη χρήση της το αργότερο σε τρία χρόνια, καθώς δεσμεύτηκε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για άλλη εναλλακτική λύση. Όπως έχει σημειώσει στο σχετικό του άρθρο το TPP, στην ψηφοφορία της Κομισιόν, κρίσιμο ρόλο έπαιξε η στάση της Γερμανίας, που επέμεινε στην αδειοδότηση και τελικά έκρινε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πριν μερικές μέρες το deal Monsanto – Bayer εγκρίθηκε από την Κομισιόν, παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις πάνω από 1 εκατ. αναφορές που απεστάλησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περιβαλλοντικές και αγροτικές συλλογικότητες, οργανώσεις αλλά και η Ευρωπαϊκή Αριστερά κάνουν λόγο για «γάμο από την κόλαση» και «μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη, καταγγέλλοντας ότι δύο πολυεθνικές θα έχουν στα χέρια τους τα 3/4 της αγροκαλλιέργειας.
«Η μεταβατική κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να αλλάξει την στάση του Βερολίνου απέναντι στην χρήση της γλυφοσάτης από ουδέτερη σε θετική, ικανοποιώντας έτσι τις ανάγκες των οικονομικών συμφερόντων», δήλωνε κατά την έγκριση της Γλυφοσάτης από την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Στ. Κούλογλου, σημειώνεται πως «η γλυφοσάτη είναι το πιο διαδομένο ζιζανιοκτόνο του πλανήτη, και αποτελεί βασικό προϊόν της Monsanto, η οποία τελεί υπό εξαγορά από την Bayer. H χρήση της έχει αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για την ανθρώπινη υγεία καθώς σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου, όσο και για το περιβάλλον, διότι επηρεάζει την βιοποικιλότητα».
«Εάν ακολουθήσουμε τα ίχνη του χρήματος θα δούμε ότι είναι πολλά τα λεφτά», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «το χρήμα κερδίζει παρά τους κινδύνους που κρύβει για τους καταναλωτές η γλυφοσάτη». Η συζήτηση γύρω από τη χρήση και τα αποτελέσματα του εν λόγω φυτοφαρμάκου και του βασικού του συστατικού είναι επιτακτικού χαρακτήρα και έντονη διεθνώς, καθώς η επιχειρούμενη εξαγορά της Monsanto από τη Bayer θα ανοίξει τον δρόμο για μία σειρά προϊόντα της, που μέχρι σήμερα συναντούσαν τη σθεναρή αντίσταση της κοινοτικής νομοθεσίας απέναντι στα αμερικανικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Γάλλου καθηγητή μοριακής βιολογίας Ζιλ Ερίκ Σεραλινί του Πανεπιστημίου της Καέν, που μίλησε τον περσινό Απρίλιο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η μελέτη του ζιζανιοκτόνου Roundup παρείχε ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σημάδια τοξικότητας στα νεφρά και στο ήπαρ και πρόωρο θάνατο. Η έρευνά του επικροτήθηκε, αλλά επίσης δέχθηκε κριτικές από κάποιους άλλους επιστήμονες και επιστημονικούς φορείς ότι δεν πληρούσε τις αναγκαίες προδιαγραφές. Όμως ο ίδιος αποδίδει το θόρυβο σε πιέσεις από τη Monsanto και τα λόμπι μεγάλων χημικών και βιοτεχνολογικών εταιρειών.
Ο 57χρονος Γαλλο-αλγερινός επιστήμονας, που συνδυάζει την επιστημονική δραστηριότητά του με τον ακτιβισμό και έχει υπάρξει σύμβουλος της EFSA και της γαλλικής κυβέρνησης, έχει ιδρύσει την «Επιτροπή Έρευνας και Ανεξάρτητης Πληροφόρησης για τη Γενετική Μηχανική» (CRIIGEN), της οποίας σήμερα είναι πρόεδρος. Έχει υπάρξει σύμβουλος των γαλλικών υπουργείων Γεωργίας και Περιβάλλοντος, ενώ έχει συνεργασθεί επίσης με τη Greenpeace.
Tα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας μετά από έρευνά του για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων οργανισμών και του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto στην υγεία των πειραματόζωων.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν είναι μόνο η γλυφοσάτη που κάνει επίφοβη τη χρήση του εν λόγω χημικού, καθώς «πάρχουν άλλες κρυμμένες πολύ τοξικές ουσίες μέσα στα ζιζανιοκτόνα, οι οποίες όμως δεν δηλώνονται από τις εταιρείες ως δραστικές ουσίες. Πριν όμως τον καρκίνο, ένα ζιζανιοκτόνο όπως το Roundup προκαλεί μεταβολικές διαταραχές και άλλες νόσους, που σκοτώνουν τα πειραματόζωα».
Σύμφωνα, δε, με σχετική ανακοίνωση της Greenpeace, «το glyphosate που περιέχεται στο Roundup είναι τοξικό, μολύνει νερά και εδάφη, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής και …μέσα στο σώμα μας».
Παράλληλα, η Greenpeace περιγράφει πως τα κέρδη της χρήσης του εν λόγω φυτοφάρμακου ώθησαν την Monsanto να κατασκευάσει μεταλλαγμένους σπόρους με ανθεκτικότητα στο Roundup, αυξάνοντας έτσι τις πωλήσεις μεταλλαγμένων σπόρων, αλλά και τη χρήση του ζιζανιοκτόνου.