Στο κενό έπεσε η επιχείρηση προσέγγισης του υπουργού Εξωτερικών με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στην πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά για ενημέρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, η αξιωματική αντιπολίτευση διέρρευσε πως «δεν έχει καμία αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό για οποιοδήποτε εθνικό θέμα».
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην ενημέρωση θα λάβει μέρος ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ακολούθως θα ενημερώσει τον Κ. Μητσοτάκη.
 
Την ίδια ώρα, το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη αποδεχτεί το αίτημα του υπουργού για ενημέρωση, με το ραντεβού να αναμένεται για την επόμενη εβδομάδα.
 
Επίσης την επόμενη εβδομάδα ο Ν. Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει τον Στ. Θεοδωράκη, καθώς στην παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Μέρτζου για «Το Μακεδονικό» (σ.σ. είναι και ο τίτλος του βιβλίου), ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι επιθυμεί να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και γενικώς τα εθνικά θέματα.
 

Κοτζιάς: Τι θέλουμε από τη βόρειο γείτονά μας;

 
Σημειώνεται πως μόλις πριν δύο ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο ίδιο πάνελ συζήτησης με τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Μέρτζου, με τίτλο «Το Μακεδονικό», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών.
 
Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκε η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και η αλλαγή του Συντάγματος πέρα από τη νομική βάση της διεθνούς συμφωνίας.
 
«Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα τι θέλουμε από τη βόρειο γείτονά μας, μία χώρα σταθερή», «ή μία χώρα που να αποτελεί κομμάτι της δαγκάνας της Τουρκίας στην περιοχή», «με τρόπο που να αυξάνει την εχθρότητα απέναντι μας», τόνισε ο Ν. Κοτζιάς εξηγώντας ότι  καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του ονοματολογικού μέσα στο ασταθές τοπίο που υφίσταται σήμερα στην περιοχή μας, μία περιοχή μεγάλων αλλαγών. 
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά στην ευρύτερη περιοχή που ιστορικά λέγεται Μακεδονία και σήμερα ανήκει σε τέσσερα κράτη με το μεγαλύτερο μέρος να ανήκει σε εμάς. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που περιπλέκει την υπόθεση είναι ότι στα Σκόπια προσπαθούν να βρούνε μία ιστορική ταυτότητα με τρόπο στρεβλό γεννώντας τον αλυτρωτισμό.
 
«Και είναι ολοφάνερο» είπε, «ότι το πρόβλημα του ονόματος συμπυκνώνει τον αλυτρωτισμό στην ιστορία, στην εκπαίδευση, στα σύμβολα, και στον τρόπο που εκλογικεύει την καθημερινότητα της συνείδησής τους». Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την άποψη ότι «είναι μεγάλο βήμα το ότι αυτά τα σύμβολα άρχισαν να περιορίζονται» χαρακτηρίζοντας ως «μη θαρραλέο» να μην αναγνωρίζεται ως σημαντική η αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου  από ανθρώπους που στο παρελθόν το θεωρούσαν θεμελιακό αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
 
Το ζήτημα με την ΠΓΔΜ είναι ιστορικό, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι το όνομα με τη λέξη «Μακεδονία» ως πολιτική οντότητα υφίσταται εδώ και 70 χρόνια και η λέξη αυτή «περπάτησε» με αναγνώριση από πολλά κράτη, όπως επίσης συσκευάστηκε η λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα η οποία αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ χωρίς να υπάρξει ελληνική φωνή επί τρία χρόνια γύρω από το θέμα.