Την παρέμβασή της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ζητά η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη για την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων και Μεταναστών στην Ομόνοια στις 22 Μαρτίου και την απειλή που δέχτηκε νωρίτερα την ίδια μέρα στο θυροτηλέφωνο υπάλληλος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που εδρεύει στα Εξάρχεια.
 
Σε επιστολή της στις 2 Απριλίου, η Μ. Γιαννακάκη ενημερώνει την Εισαγγελέα για τα δύο ρατσιστικά περιστατικά και παρακαλεί για τις ενέργειές της προκειμένου να διαπιστωθεί η τέλεση αδικήματος.
 
Σημειώνεται ότι την ευθύνη για τον εμπρησμό των γραφείων της Κοινότητας Αφγανών ανέλαβε με τηλεφώνημα στην εφημερίδα Έθνος άγνωστος που ισχυρίστηκε ότι καλεί εκ μέρους της «οργάνωσης Κρυπτεία».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εμπρηστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Kοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία μέλη της κοινότητας περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν τον τελευταίο καιρό υπό τις απειλές της ακροδεξιάς, ενώ στον πίνακα που υπάρχει στον χώρο για τα μαθήματα τα οποία πραγματοποιούνται καθημερινά εκεί έγραφε: «Σιγά μη φοβηθούμε».