«Βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας, στην έξοδο από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ έθεσε ως ημερομηνία - ορόσημο τον ερχόμενο Αύγουστο.
Nikos Libertas / SOOC
«Μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες με έναν όμως κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισαγωγική ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κάνοντας λόγο για «τελική ευθεία».
Παράλληλα, έθεσε ως βασικό στόχος της κυβέρνησης οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο του 2019. «Στόχος αυτής της κυβέρνησης -ταυτόχρονα με την υπέρβαση της κρίσης, την έξοδο από τα μνημόνια- είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της. Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν, παταγωδώς μάλιστα, όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα -αλλά και παλιότερα- σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Καμιά κωλυσιεργία στις τελευταίες 80 μέρες της αξιολόγησης»
«Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι η βασική και κύρια τεχνική προϋπόθεση για να υπάρχει αίσια έκβαση σε όλες τις συζητήσεις με τους θεσμούς», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως σε αυτή τη φάση δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.
Την ίδια ώρα, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να εργαστούν με αίσθημα ευθύνης το διάστημα που απομένει και κάλεσε όποιον έχει αντιρρήσεις να τις πει τώρα. «Αναμένω όλοι και όλες σας να εργαστείτε με αίσθημα ευθύνης διότι τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης και η λήξη προγράμματος. Δεν υπάρχει άλλη αξιολόγηση. Είναι η τελευταία. Και άρα πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι δεν θα δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργείες και τεχνητά εμπόδια. Εδώ κρίνεται το συλλογικό μας στοίχημα και όχι το ατομικό έργο κάθε υπουργού. Όποιος, λοιπόν, έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Έχουν μείνει περίπου ογδόντα ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση. Θέλω σε αυτές τις ογδόντα μέρες να δώσετε όλες σας τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε.
«Επίλυση των ζητημάτων με Αλβανία και ΠΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις»
Κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στα εθνικά ζητήματα, όπως αναμενόταν. «Με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση, έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική, ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο, και με αυτή την έννοια, θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα στα βόρεια σύνορά μας τόσο με την Αλβανία, αλλά και με την ΠΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης» τόνισε ίδιος.
«Η Ελλάδα, ως δύναμη σταθερότητας και δημοκρατίας στην περιοχή, οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια που διασφαλίζει ένα περιβάλλον καλής γειτονίας, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού» πρόσθεσε και σημείωσε: «Θα ήταν ευχής έργο, τουλάχιστον στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης και ενότητας από τις πολιτικές δυνάμεις».
Για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα στάθηκε στην «ομόθυμη στάση των Ευρωπαίων εταίρων», όπως είπε, και το αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής.
«Με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο» ανέφερε αρχικά, τονίζοντας πως «η ομόθυμη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας και το αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής, αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη για τις εθνικές μας θέσεις».
Σχετικά με τους δύο κρατούμενους Έλληνες στρατιωτικούς, αφού είπε πως είναι «άδικο να κρατούνται» περιμένει από τον Τούρκο πρόεδρο, να επισπευσθούν οι δικονομικές διαδικασίες για να επιστρέψουν στην πατρίδα μας. «Ας αφήσουν τις επιθέσεις κι ας προχωρήσουν σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη», τόνισε χαρακτηριστικά.