Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, πραγματοποιείται υπό το βάρος των παραιτήσεων των υπουργών του ΛΑΟΣ και της κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και αποκτά πλέον άλλη βαρύτητα μετά μάλιστα τις εξελίξεις,  έπειτα από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία καθώς επίσης και του Eurogroup της Πέμπτης το οποίο δεν ενέκρινε το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

«Η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, κατά την εισήγηση του, στη συνεδρίαση. «Δοκιμάζονται οι αντοχές της κυβέρνησης, η χρεοκοπία της  Ελλάδας δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα: «Είναι αυτονόητο πως όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση».

Ο ίδιος, επίσης, έσπευσε να αναδείξει τις θετικές πλευρές της νέας δανειακής σύμβασης. Με την υλοποίηση του νέου οικονομικού προγράμματος, δήλωσε, «θα κατοχυρώσουμε το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη και θα ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση». Με τη μείωση του χρέους που προβλέπει αυτή η σύμβαση, συνέχισε, «θα απελευθερωθούν πόροι για την ανάπτυξη και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

Ο Λ. Παπαδήμος σημείωσε πως «το νέο πρόγραμμα είναι προϊόν εντατικής και εκτεταμένης διαπραγμάτευσης με την τρόικα», τονίζοντας ότι «απηχεί τις ακραίες οικονομικές συνθήκες στις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα».