Ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ομολόγου του και αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, την Τετάρτη θα έχει συνάντηση μαζί του, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο υπουργών Εξωτερικών, εκτός από τα διμερή και τα αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα, θα βρεθούν οι εξελίξεις στην περιοχή με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων τον Μάιο.
Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν, επίσης, την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας, εν όψει του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας καθώς και την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση τις υποδομές, την ενέργεια και τις μεταφορές.
Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ. Αναμένεται να έχουν διεξοδική συζήτηση και να τεθούν επί τάπητος τα θέματα που εμποδίζουν την εύρεση λύσης για την ονομασία της γειτονικής χώρας.
Όχι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, απέκλεισε την Δευτέρα το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ αν δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. «Αυτό που λένε ορισμένοι ότι μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ ως FYROM ανεξάρτητα από την επίλυση του θέματος της ονομασίας, νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν. Γιατί; Όταν ήρθε εδώ (στα Σκόπια) ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι αυτό δεν γίνεται. Και αυτό ήταν μία έντιμη στάση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ».
Σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το θέμα του ονόματος τους επόμενους μήνες ο Ζάεφ ανέφερε ως πιθανό το ενδεχόμενο να λάβει η ΠΓΔΜ καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα το πρότυπο της Σουηδίας, ωστόσο σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι η πλήρης ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Καθεστώς συνδεδεμένου μέλους ενδεχομένως να λάβουμε. Εγώ δεν σκέφτομαι καν αν θα το λάβουμε ή όχι επειδή περιμένω πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ενδεχομένως την περίοδο που θα κυρώνεται η συμφωνία προσχώρησης θα πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχαν στις 30 Μαρτίου στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σημειώθηκε σημαντική πρόοδος και εκτίμησε ότι στη νέα συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στις 12 Απριλίου, θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα.