Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ επικαλούμενος τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Χουλουσί Ακάρ έστειλε μήνυμα ισχύος σε Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο και στην Κύπρο και γι΄ αυτό τον λόγο έχουμε πάρει με αποφασιστικότητα κάθε μέτρο και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε».

H τοποθέτηση του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έρχεται δύο μέρες μετά το περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, όταν τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση κοντά και περιμετρικά της νήσου Ρω, που βρίσκεται στα δυτικά του Καστελόριζου.  Μετά το επεισόδιο, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσαν στην «Καθημερινή» ότι δεν υπήρξε οπτική επαφή με το ελικόπτερο, παρά μόνον ακούστηκε ο ήχος της πτήσης του.

Λίγες ώρες μετά το περιστατικό στη Ρω, ο Π. Κουρουμπλής δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να φτάσει σε σημείο να αμφισβητήσει τη συνθήκη της Λωζάνης και τα ελληνικά εδάφη. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Ιράκ και «η Τουρκία δεν θα τολμήσει τίποτα γιατί ξέρει ότι η Ελλάδα θα απαντήσει με τον πιο σκληρό τρόπο σε όποιον αμφισβητήσει τη συνθήκη της Λωζάνης».