Το Σάββατο αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στην περιοχή της πόλης Ντούμα, με σκοπό να διαπιστώσουν εάν έγινε χρήση χημικών όπλων. Ωστόσο, ήδη ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν διαμήνυσε την Πέμπτη πως έχει στην κατοχή του αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στην συγκεκριμένη επίθεση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο χτυπήματος, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.
 
Την ίδια ώρα, η Βρετανία ετοιμάζεται να συνταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ και της Γαλλίας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, που έδωσε τις ευλογίες του στη συνέχιση της συνεργασίας με τις δύο χώρες για την αποτροπή χρήσης χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση.
 
«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στην ανάγκη ανάληψης δράσης για την ανακούφιση της ανθρώπινης δυστυχίας και την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ», υπογράμμισε η ανακοίνωση του γραφείου της Μέι, καθώς οι υπουργοί δήλωσαν ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» για την επίθεση να ευθύνεται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ
 
«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε η πρωθυπουργός να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους συμμάχους, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για το συντονισμό μιας διεθνούς απάντησης», προσθέτει η ανακοίνωση.
 
Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, η Ρωσία ζήτησε την Πέμπτη να συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με θέμα συζήτησης τη Συρία. Το αίτημα συνόδευσε το μήνυμα του πρεσβευτή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, που υπογράμμισε ότι «άμεση προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο ενός πολέμου», και κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποφύγουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον Συρίας.
 

Ανοιχτά τα ενδεχόμενο για τον Λευκό Οίκο

 
Στη γραμμή της οπισθοχώρησης που χάραξε ο Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τις απειλές στη Ρωσία για χτύπημα στη Συρία μέσω Twitter, κινήθηκε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος, με την ανακοίνωση να δηλώνει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνάντησε τους συμβούλους του για την κατάσταση στη Συρία, αλλά «δεν ελήφθη καμία τελική απόφαση».
 
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον για να απαντήσει στη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία.
 
«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και να συνομιλούμε με εταίρους και συμμάχους», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ ανοικτός είναι ο δίαυλος επικοινωνίας του Ντ. Τραμπ με τον Εμ. Μακρόν και την Τ. Μέι.
 
Σημειώνεται πάντως πως σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο MSNBC, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέλεξαν δείγματα αίματος και ούρων από θύματα της καταγγελλόμενης επίθεσης με χημικά στη Συρία το περασμένο Σαββατοκύριακο και τα δείγματα βγήκαν θετικά σε χημικές ουσίες, ιδίως σε χλώριο και ορισμένα σε έναν νευροτοξικό παράγοντα.
 

«Άμεση προτεραιότητα η αποφυγή του πολέμου»

 
Στο μεταξύ, λίγες ημέρες μετά την αποτυχία συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών στο έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, η Ρωσία καλεί εκ νέου για συνεδρίαση , και μάλιστα με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΟΗΕ.
 
«Η άμεση προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο ενός πολέμου», προειδοποίησε την Πέμπτη ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, μετά τη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στο θέμα της Συρίας.
 
Σε ερώτηση εάν η αναφορά του αφορά έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ο Νεμπένζια απάντησε πως «δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία πιθανότητα επειδή είδαμε τα μηνύματα που έρχονται από την Ουάσινγκτον. Είναι πολύ πολεμοχαρή»
 
Για τη ρωσική διπλωματία, η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ επικίνδυνη, ενώ ο Νεμπέζια κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποφύγουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της χώρας αυτής.
 
«Γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε εκεί, εύχομαι να υπήρχε διάλογος μέσω των κατάλληλων διαύλων για να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες εξελίξεις (…) Ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υψηλότερος επειδή ο στρατός μας είναι εκεί (…) Για αυτό η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη», υπογράμμισε.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η Σουηδία κατέθεσε την Πέμπτη πρόταση για την αποστολή ειδικών στον χημικό αφοπλισμό στη Συρία, με την πρότασή της να πέφτει στο κενό και να μην συζητιέται. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την απορρίπτουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ολλανδία επειδή δεν προβλέπει τη σύσταση ενός μηχανισμού που θα ερευνήσει τις χημικές επιθέσεις στην πόλη Ντούμα.
 

Πεπεισμένες οι ΗΠΑ για τα χημικά

 
Την βεβαιότητα των ΗΠΑ για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία διαμήνυσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, που την χαρακτήρισε «απλώς ασυγχώρητη», υποστηρίζοντας μάλιστα πως για τον λόγο αυτόν πριν από έναν χρόνο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν μια στρατιωτική βάση στη χώρα αυτή.
 
«Ορισμένα πράγματα είναι απλώς ασυγχώρητα, απαράδεκτα» είπε ο Τζιμ Μάτις μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε μια ακρόαση που αφορούσε τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2019. Εξήγησε ότι οι ενέργειες αυτές όχι μόνο παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες για τα χημικά όπλα αλλά γίνονται σε βάρος «ολόκληρης της ανθρωπότητας».
 
Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι υπήρξε επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να σταλούν επιθεωρητές επί τόπου για να συλλέξουν αποδείξεις, προειδοποιώντας ότι το έργο τους θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο όσο περνά ο καιρός.
 
«Πιστεύω ότι υπήρξε χημική επίθεση και ψάχνουμε τις αποδείξεις» συνέχισε, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την επίθεση αυτή που φέρεται ότι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, παρά μόνο «πολλές ενδείξεις στα μέσα ενημέρωσης και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι χρησιμοποιήθηκαν χλώριο ή σαρίν». Κατά τον υπουργό, μια από τις βασικές ανησυχίες του, στην περίπτωση αμερικανικού πλήγματος, είναι να αποφευχθεί μια «ανεξέλεγκτη» κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, στον οποίο έχουν εμπλακεί η Ρωσία, το Ιράν, η Τουρκία και άλλες χώρες.
 
Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση για ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν θέλει να συζητήσει» την παρούσα κατάσταση από σεβασμό «για τους εταίρους μας, λόγω της ευαίσθητης φύσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της ανάγκης να τις κρατήσουμε απόρρητες».
 
Ο Μάτις υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία μέσω της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης.