Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ υπέρ της διπλής ονομασίας στην ΠΓΔΜ απορρίπτοντας έτσι την επιθυμία της Αθήνας για μία και μοναδική ονομασία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν συντρέχει λόγος για αλλαγή του Συντάγματος, ο Νίκος Κοτζιάς άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, καλώντας την να επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα ώστε να επιλυθούν οι διμερείς διαφορές.«Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς, ενώ ο Ζ. Ζάεφ δήλωσε σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Ελλάδα οι δηλώσεις του ότι η διαπραγματευτική διαδικασία διεξάγεται με διαφάνεια και ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν.
Yannis Kolesidis / PM Handout / SOOC
Αιχμές κατά της ηγεσίας της ΠΓΔΜ άφησε ο Νίκος Κοτζιάς, καλώντας την να επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα ώστε να επιλυθούν οι διμερείς διαφορές, μετά τις δηλώσεις Ζάεφ ότι δεν δέχεται μονή ονομασία και αλλαγές στο Σύνταγμα. Ο υπ. Εξωτερικών μετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που είχε ως αντικείμενο την προοπτική ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (ένταξης στην Ε.Ε.) των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Κατά τη λήξη του Συμβουλίου, ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι οι ηγέτες «της ΠΓΔΜ πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξήγησε στους ομολόγους του πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. «Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της ΠΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων. Πρέπει να επιδείξουν μια σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».
Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε το πρακτορείο ΜΙΑ, o Ζάεφ λίγες μέρες πριν τάχθηκε υπέρ της διπλής ονομασίας στην ΠΓΔΜ (δηλαδή, άλλη εντός της χώρας κι άλλη διεθνώς) απορρίπτοντας έτσι την επιθυμία της Αθήνας για μία και μοναδική ονομασία (erga omnes), υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν συντρέχει λόγος για αλλαγή του Συντάγματος.
«Oι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν»
Πάντως ο Ζ. Ζάεφ επανήλθε με δημόσιες δηλώσεις του επί του θέματος, υποστηρίζοντας ότι δεν αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ τις επόμενες ημέρες για το ονοματολογικό. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ τις επόμενες ημέρες, καθώς, όπως είπε, στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στην Οχρίδα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος.
«Πιθανότατα θα έχουμε ξεχωριστές συναντήσεις, ανταλλαγή ενημέρωσης, εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών και εκ μέρους μου, με τον Πρόεδρο της χώρας και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Για μας είναι σημαντικό να ενημερωθούν όλοι και να μοιραστούμε ιδέες για τα επόμενα βήματα» είπε ο Ζάεφ και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι όχι μόνο ενημέρωση, αλλά και διαβουλεύσεις για την στρατηγική και τις κινήσεις της χώρας, ώστε να επιτευχθεί εθνική ενότητα και συναίνεση.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Ελλάδα οι τελευταίες δηλώσεις του για το θέμα του ονόματος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία διεξάγεται με διαφάνεια και ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν.
«Είναι ακριβές ότι υπάρχουν διαφορές από την αρχή – υπήρχαν εδώ και 27 χρόνια. Όπως είναι ακριβές και ότι έχουν γίνει βήματα στην διαπραγματευτική διαδικασία. Σίγουρα, τα θέματα δεν έχουν λυθεί μέχρι τέλους. Όμως, πρώτον, είναι καλό που οι πολίτες των δύο χωρών είναι αρκετά ενημερωμένοι και, δεύτερον, ποτέ δεν υπήρχαν καλύτερες συνθήκες στην διαπραγματευτική διαδικασία, ούτε μεγαλύτερη πιθανότητα για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το φλέγον πρόβλημα» έκρινε ο Ζόραν Ζάεφ.