Με πληροφορίες που επικαλείται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Καθημερινή, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εν λόγω απόφαση. Επίσης ο ίδιος ανακοίνωσε και την παράταση για άλλους έξι μήνες των συνοριακών ελέγχων στα σύνορα με την Αυστρία.
 
«Οι έλεγχοι που γίνονται έκτοτε δεν έδειξαν κάτι αξιοσημείωτο σχετικά με κάποια “γκρίζα ζώνη” σε σχέση με παράνομες εισόδους με πτήσεις από Ελλάδα προς Γερμανία. Για αυτό προβαίνουμε σε άρση των συστηματικών ελέγχων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι θα επανεισαχθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια.
 
Οι έλεγχοι πτήσεων από Ελλάδα προς τη Γερμανία, πραγματοποιούταν στα γερμανικά αεροδρόμια από τον Νοέμβριο του 2017. Συγκεκριμένα, πτήσεις οι οποίες πετούσαν από την Ελλάδα με προορισμό τα γερμανικά αεροδρόμια, προεγειώνονταν σε ειδικές εξόδους ενώ όλοι οι επιβάτες υποβάλονταν σε ελέγχους.
 
Ικανοποιημένη είχε εμφανιστεί τότε η Κομισίον, με την εκπόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό να δηλώνει ότι «η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από τη Γερμανία ότι τα εν λόγω μέτρα είναι στοχευμένα και περιορισμένα στα αυστηρώς αναγκαία προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια πολιτική και η εσωτερική ασφάλεια, ενώ ο αντίκτυπος στην ελεύθερη μετακίνηση θα είναι μικρός».