Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των πρόσφατων εκθέσεων για τη Διεύρυνση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία, ο Χαν δήλωσε ότι μπορεί να βρεθεί λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
«Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση. Τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαν και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι ικανοποιημένη από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η χώρα, η οποία έχει ξεπεράσει και την βαθιά πολιτική κρίση.
Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εισηγητής της έκθεσης για την ΠΓΔΜ, ο Σλοβένος ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων, Ίβο Βάιλ, εξέφρασε την ελπίδα του να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να αφιερωθεί η γειτονική χώρα στα βήματα που της απομένουν για την ένταξη στην ΕΕ.
«Προτείνοντας για άλλη μία φορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην αρχή ότι οι υποψήφιες χώρες θα κριθούν γι' αυτό που αξίζουν. Το τελευταίο εμπόδιο -το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα- ελπίζουμε ότι θα ξεπεραστεί σύντομα και ότι η χώρα θα μπορέσει να αφιερώσει όλη της την ενέργεια για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξή της στην ΕΕ».
Υπενθυμίζεται ότι οι διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για την ονομασία παραμένουν. Προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογος του της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν στην γειτονική χώρα. Δεν προέκυψε ουσιαστικό αποτέλεσμα, με τους υπουργούς να αναφέρουν ότι έχει υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση αλλά τα πιο δύσκολα εμπόδια είναι μπροστά τους. Οι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν την Τετάρτη στη Βιέννη με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, έχει δηλώσει ότι οι δύο χώρες βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε λύση για την ονομασία.
Έντονη κριτική στην Κομισιόν για το ζήτημα της Τουρκίας
Ο Χαν δήλωσε ότι σύμφωνα με την ανάλυση της Κομισιόν για την Τουρκία, η Άγκυρα συνεχίζει να απομακρύνεται σημαντικά από τις κατευθύνσεις της ΕΕ. «Φοβάμαι ότι η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει πως η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται σημαντικά από την Ε.Ε., ιδίως όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ιδιαίτερα επικριτική ως προς την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία ήταν η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής από την ομάδα των Σοσιαλιστών, Κάτι Πίρι, εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.
Υπογράμμισε ότι η Κομισιόν μένει στα λόγια και αρκείται σε διαπιστώσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, χωρίς να στέλνει σαφή μηνύματα στην Άγκυρα. «Η Κομισιόν διατηρεί την ψευδαίσθηση ότι η διαδικασία ένταξης μπορεί να συνεχιστεί, ακόμη και μετά την εφαρμογή ενός Συντάγματος, το οποίο δεν τηρεί τις βασικές αρχές της δημοκρατίας. Με αυτήν τη στρατηγική “χωρίς φτέρνα”, η Επιτροπή έχασε την ευκαιρία να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι οι πολιτικές του έχουν άμεσο αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».