Ομιλία προς τους τομεάρχες του κόμματος του, έδωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας σε εκλογές την κυβέρνηση μετά το πέρας των μνημονίων. Ταυτόχρονα, μίλησε για ρουσφετολογικές πρακτικές της κυβέρνησης εν όψη εκλογών, ενώ στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του στη ρύθμιση χρέους και το μεταναστευτικό. Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
 

Πυρά κατά της κυβέρνησης


«Απαντάμε στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και στη δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αν εννοούν όσα υποκριτικά διαλαλούν, ας τα θέσουν στην κρίση του ελληνικού λαού. Αν πιστεύουν ότι λένε αλήθεια, ας επαληθεύσουν την αλήθεια στις κάλπες. Αν δεν φοβούνται τη ΝΔ, ας αναμετρηθούν μαζί της. Ο κύκλος των ψεμάτων και της ανευθυνότητας πρέπει να κλείσει με εκλογές», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση σχετικά με τα σενάρια για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
 
Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει, αν και υποστήριξε ότι «ο βίος τής κυβέρνησης φθάνει στο τέλος».

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, τόνισε «οι συνταξιούχοι αγωνιούν για τις συντάξεις τους και περιμένουν την επόμενη περικοπή, εκατοντάδες χιλιάδες περιμένουν να βγει η σύνταξή τους. Ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων που δικαιώθηκαν περιμένουν να υλοποιηθούν οι δικαστικές αποφάσεις. Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε capital controls. Πολίτες και επαγγελματίες πληρώνουμε αυξημένο ΦΠΑ παντού. Όλα αυτά χάρη στη δημοσιονομική φούσκα των πλεονασμάτων, στην οποία προστέθηκε η φούσκα της καθαρής εξόδου, η οποία έχει ήδη σκάσει αφού έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την επόμενη περίοδο. Αυτά ο κ. Τσίπρας τα παρουσιάζει σαν το τέλος των μνημονίων».

 
Οι κατηγορίες συνεχίστηκαν και προς την κυβέρνηση με τον Κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παροχές και ρουσφετολογικές προσλήψεις για να ενισχύσει την εκλογική πελατεία της, την ώρα που η χώρα εισέρχεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο». Για το λόγο αυτό, κάλεσε το κόμμα του να προετοιμαστεί προεκλογικά, «σε κάθε περίπτωση, το κόμμα και όλοι μας καλούμαστε σε ετοιμότητα με άνοιγμα των οργανώσεών μας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες».
 

Υπερπλεόνασμα και ρύθμιση χρέους

 
Παράλληλα, εκτόξευσε πυρά και εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, σχετικά με τις δηλώσεις του σχετικά με την εποπτεία, μετά το τέλος των μνημονίων και την καθαρή ρύθμιση του χρέους. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ, σχολίασε «το μόνο που τελειώνει είναι ο φθηνός δανεισμός της χώρας. Ο Τσακαλώτος παραδέχθηκε πόσο σκληρή θα είναι η εποπτεία. Γκρέμισε τη φιέστα της καθαρής εξόδου που έστησε χθες ο κ. Τσίπρας παρουσία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ». Ειδική αναφορά έκανε και στα υπερπλεονάσματα, υποστηρίζοντας ότι προήλθαν από την υπερφορολόγηση και την μείωση τον κρατικών δαπανών και όχι από την υπεραπόδοση της οικονομίας. «Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αφήνει αναξιοποίητα 28 δισ. ευρώ, με χαμηλό κόστος δανεισμού, από τα αδιάθετα του τρίτου μνημονίου. Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να παίρνει τα μέτρα που προβλέπονται δίχως τα φθηνά λεφτά του προγράμματος, ενώ η πραγματική οικονομία στενάζει από έλλειψη ρευστότητας».
 

Εξωτερική πολιτική

 
Τέλος, δεν άφησε έξω από την κριτική την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, λέγοντας ότι ενώ «τα σύννεφα πυκνώνουν έξω από τα σύνορά μας, δεν προκαλεί καμία εμπιστοσύνη ο τρόπος που η κυβέρνηση ασκεί την εξωτερική και αμυντική πολιτική», κάνοντας αναφορά στην παρατεταμένη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, την επίσκεψη Ερντογάν και την αμφισβήτηση στο Αιγαίο. Για τις γαλλικές φρεγάτες Fremm σχολίασε ρητορικά το επικοινωνιακό κομφούζιο της ενοικίασης ή μη των Γαλλικών φρεγατών, τονίζοντας «οι σχέσεις μας με εταίρους όπως η Γαλλία πλήττονται. Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, την καλώ να σοβαρευτεί τουλάχιστον στα εθνικά θέματα».
 
Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε και για το Σκοπιανό, επισημαίνοντας ότι η κρυφή διπλωματία έφερε στο προσκήνιο ένα θέμα που δεν ήταν ώριμο, όπως αποδείχθηκε, και πρόσθεσε πως τελικά ένωσε τους γείτονες, ενώ δίχασε τους Έλληνες. Ο Κ.Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της ΝΔ ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αλλαγή Συντάγματος και ακύρωση του αλυτρωτισμού. Όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε ότι «δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά δεν παραχωρούμε τίποτε, παραμένουμε προσηλωμένοι στην ισχύ των συνθηκών».