Όπως αναφέρει η «Εφ.Συν.», ο  αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς επικαλέστηκε τη σχετική θετική απόφαση είχε ληφθεί από την προηγούμενη θητεία του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη και εξακολουθεί να ισχύει. Πρόσθεσε επίσης ότι συμμετέχει σε επιτροπή που έχει συστήσει το ΥΠΕΝ για τα αντισταθμιστικά οφέλη που θεωρητικά θα προσφέρει η εταιρεία που θα κατασκευάσει το mall, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος Αθήνας θα λάβει από αυτά σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη συνεδρίαση δεν δόθηκε ο λόγος στον πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής, καθώς και σε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν την εναντίωση τους στο Mall, προσθέτοντας ότι έχουν προβεί σε νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως έχει αναφέρει το TPP σε αναλυτικό ρεπορτάζ, οι κάτοικοι και οι φορείς που εδώ και χρόνια αντιτίθενται στην ανέγερση του «Academy Gardens» προβάλλουν παράλληλα ένα διαφορετικό σχέδιο για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη της περιοχής γύρω από την Ακαδημία Πλάτωνος. Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα στο τελευταίο ψήφισμα του Συντονιστικού Αγώνα ενάντια στο Mall, η κατασκευή του θα σημαίνει:

  • Εμπορευματοποίηση ενός παγκόσμιας αξίας πολιτιστικού αγαθού, με την «εμπορική χρήση» του ονόματος της Ακαδημίας στον τίτλο ενός πολυκαταστήματος (Academy Gardens) και τη μετατροπή του αρχαιολογικού χώρου σε αυλή του Mall.
  • Καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων των Σεπολίων, του Κολωνού, του Σκουζέ, του Πλάτωνα, όσων ακόμα επιβιώνουν από την εφαρμογή  των μνημονίων. Ερήμωση στο Μπουρνάζι, χτύπημα της εμπορικής αγοράς στο Περιστέρι και των άλλων γειτονικών δήμων, όπως ακριβώς συνέβη στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι.
  • Κυκλοφοριακή συμφόρηση σε έναν ήδη επιβαρυμένο κόμβο. Επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τσιμεντοποίηση απίστευτου μεγέθους.
  • Αλλοίωση του χαρακτήρα των γειτονιών από την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι τα Σεπόλια. Νέα υποβάθμιση που θα φέρει η προσέλκυση και άλλων  εμπορευματικών χρήσεων μαζικής κατανάλωσης και ψυχαγωγίας. 

Αντίθετα, οι κάτοικοι προτείνουν ένα διαφορετικό σχέδιο που περιλαμβάνει:

  • Πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας, ανοιχτό στους πολίτες και την καθημερινότητα των κατοίκων, που στάθηκαν οι μόνοι ικανοί να διατηρήσουν την ύπαρξή του.
  • Ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών. Ο πολιτιστικός πλούτος δεν θα γίνει διαφημιστικό υλικό σε όροφο του Mall, όπως το θέλουν τα «αντισταθμιστικά οφέλη».
  • Πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών που λείπουν (δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι, κοινωνικές λειτουργίες).
  • Πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ), που ερημώνει από την αποβιομηχάνιση, με χρήσεις συμβατές προς τα μοναδικά χαρακτηριστικά που προσδίδει ο αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή. Ενάντια στα σχέδια για κερδοσκοπικές επενδύσεις-φούσκες, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για σταθερή εργασία.
  • Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής και  υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές.
  •