Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη η τετραμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών και μεταφορών των τεσσάρων χωρών, στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας. Είναι η τρίτη τετραμερής διάσκεψη των χωρών που αφορά στη διασυνοριακή τους συνεργασία.
Ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι οι τέσσερις χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό τις εξελίξεις στην Ευρώπη.
«Δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ο ίδιος με τον 19ο και 20ο αιώνα, ο ρόλος της Δύσης, ο οποίος σχετικά μειώνεται έχοντας ως συνέπεια αυτή την εποχή οι ισχυρές δυνάμεις να ασχολούνται περισσότερο με άλλες περιοχές παρά με την νοτιανατολική Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έκανε λόγο για «παγκόσμια μετατόπιση ενδιαφερόντων από αυτό που τη “λίμνη του Ατλαντικού” στη “λίμνη του Ειρηνικού”» και «αρχιτεκτονικές αλλαγές που γίνονται στον πλανήτη».
Όπως είχε προαναγγείλει τον περασμένο Οκτώβριο στην δεύτερη τετραμερή διάσκεψη ο Ν. Κοτζιάς, η Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών θα εστιάσει στην «υπαρξιακή» συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, εν μέσω των συζητήσεων για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, των εξελίξεων λόγω Brexit, της συζήτησης για τη διάθρωση και ανακατανομή των κοινοτικών πόρων αλλά και της ανάγκης για ενίσχυση της συναφούς συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών μέσα από την προώθηση κοινών σχεδίων.
Οι συζητήσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Στο περιθώριο της τετραμερούς διάσκεψης, ο Ν. Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, μια εβδομάδα μετά την κοινή συνάντησή τους με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είναι «πρώτη φορά τόσο κοντά σε μια συμφωνία».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι είναι αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση της γειτονικής χώρας προκειμένου να υπάρξει λύση. «Το erga omnes σημαίνει ότι αυτό το όνομα το χρησιμοποιούν στις διακρατικές τους σχέσεις, στις γενικότερα διεθνείς τους σχέσεις και στους διεθνείς οργανισμούς. Μέχρι εκεί δεν υπάρχει θέμα. Όμως για να είναι πραγματικό erga omnes πρέπει να εφαρμόζεται και στο εσωτερικό της χώρας. Μπορείς να κάνεις μια διεθνή συμφωνία που να τα λέει όλα αυτά; Μπορείς, και υπάρχουν και νομικοί που το πιστεύουν».