Οι Ιρλανδοί προσέρχονται την Παρασκευή στις κάλπες (08:00 τοπική ώρα – 10:00 ώρα Ελλάδος) προκειμένου να ψηφίσουν για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Σε περίπτωση που υπερισχύσει το «Ναι», θα υπάρξει κατάργηση της 8ης Τροπολογίας που απαγορεύει τις αμβλώσεις και εισήχθη στο Σύνταγμα το 1983 υπό την πίεση της Καθολικής Εκκλησίας.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euronews, καθημερινά κατά μέσο όρο δέκα γυναίκες ταξιδεύουν για να κάνουν δωρεάν και νόμιμα ασφαλή έκτρωση. Παράλληλα, αρκετές έγκυες γυναίκες αγοράζουν μέσω διαδικτύου το χάπι «της επόμενης μέρας» που είναι παράνομο, με αποτέλεσμα να ρισκάρουν την ποινή κάθειρξης 14 ετών.
Εκτιμάται ότι σημαντική συμβολή στη διενέργεια του δημοψηφίσματος έπαιξε η ομάδα του Facebook «In Her Shoes», όπου διάφορες γυναίκες μοιράζονται ανώνυμα τις ιστορίες και τις δυσκολίες που περνούν λόγω του ότι οι αμβλώσεις είναι απαγορευμένες στην Ιρλανδία. Το 2013 το ιρλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε τροποποίηση που επέτρεπε τις αμβλώσεις μόνο σε περίπτωση που απειλείται η ζωή της μητέρας.
In #Ireland, people finally get a chance to vote on repealing the constitutional ban on abortion. Change is possible. We stand with women in Ireland. #ItsTime to #Repealthe8th! pic.twitter.com/8OPDqEYgkA
— AmnestyInternational (@amnesty) May 25, 2018
Όπως αναφέρει το CNN, η τροπολογία ψηφίστηκε μετά τον θάνατο γυναίκας. Συγκεκριμένα, το 2013 η Σαβίτα Χαλαπάναβαρ πέθανε από σήψη μετά από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της, την οποία οι γιατροί αρνήθηκαν να διακόψουν. Οι υποστηρικτές της καμπάνιας του «Ναι» τονίζουν πως ο υπάρχον νόμος είναι απάνθρωπος και απαιτούν την κατάργηση του για να μπορέσουν να ζουν σε ένα κράτος που «δεν είναι κολλημένο σε μεσαιωνικές πρακτικές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία το 2015 έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, ενώ οι Ιρλανδοί το 2017 εξέλεξαν ομοφυλόφιλο πρωθυπουργό, τον Λίο Βαράντκαρ. Ο ίδιος τόνισε ότι από το 1983 και μετά, περισσότερες από 170.000 γυναίκες κατέφυγαν στο εξωτερικό για να κάνουν άμβλωση.
Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ισχύοντος νόμου, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει οι νόμοι να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των γυναικών. «Ως πρωθυπουργός, ως γιατρός, ως πρώην υπουργός υγείας, δεν πιστεύω ότι μπορούμε να επιμείνουμε σε μια κατάσταση όπου γυναίκες διακινδυνεύουν τη ζωή τους μέσω της χρήσης μη ελεγχόμενων φαρμάκων. Δεν πιστεύω ότι το σύνταγμα είναι ο τόπος για να κάνεις απόλυτες δηλώσεις για ιατρικά, ηθικά και νομικά ζητήματα».