Την Τετάρτη ο Κάρλο Κοταρέλι ανακοίνωσε ότι επανήλθαν στο προσκήνιο προοπτικές για τη δημιουργία πολιτικής κυβέρνησης, ενώ ανέβαλε για ακόμη μία φορά να ανακοινώσει υπουργικό συμβούλιο τεχνοκρατών εξαιτίας «οικονομικών αναταράξεων και άλλων καταστάσεων». Σημειώνεται ότι η αρχική ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου αναμενόταν την Τρίτη.
 
Πρωτοβουλία κινήσεων φαίνεται πως έχει αναλάβει ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος έκανε έκκληση προς τον Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά ώστε να μην επιμείνει στον διορισμό του Σαβόνα στο υπουργείο Οικονομικών ώστε τα δύο κόμματα να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. «Ας βρούμε κάποιον του βεληνεκούς του Σαβόνα, ο οποίος θα παραμείνει σε άλλο πόστο στη νέα κυβέρνηση» έγραψε στο Facebook ο ντι Μάιο μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ιταλίας.
 
Από την πλευρά του ο Ματέο Σαλβίνι απάντησε ότι «η πρόταση είναι περίεργη», αλλά «θα συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον Σαβόνα», διότι «δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στον διάλογο». Τοποθετήθηκε, πάντως, για το θέμα με όρους ποδοσφαιρικούς τονίζοντας ότι «εάν κάποιος είναι τερματοφύλακας πρέπει να παίζει τερματοφύλακας, εάν κάποιος είναι επιθετικός πρέπει να παίζει σαν επιθετικός».
 

Πιθανή μια έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ

 
«Ο Mάριο Ντράγκι προφανώς παρακολουθεί τις εξελίξεις και πιθανώς να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση άμεσα», δήλωσε στον Guardian πηγή κοντά στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
 
Μάλιστα, σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας σημειώνεται ότι η ΕΕ συνέβαλε στη δημιουργία της κρίσης της Ιταλίας. «Αν δεν μάθει, θα ακολουθήσουν χειρότερα. Η έλλειψη βοήθειας στη μεταναστευτική κρίση έστρεψε τους Ιταλούς προς τον αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό και η Ε.Ε. έχει λίγους μήνες στη διάθεσή της να διορθώσει τη ζημιά. Για άλλη μια φορά η Ε.Ε. αντιμετωπίζει μια κρίσιμη απειλή από την ασταμάτητη άνοδο του λαϊκισμού και αναδύονται οι σκιές του σκοτεινότερου παρελθόντος της Ευρώπης» εκτιμά ο Guardian.