Στο 50,2% ανήλθε το ποσοστό των φορολογικών παραβάσεων για επιχειρήσεις με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το πρώτο τρίμηνο του 2018. Σημειώνεται ότι το ποσοστό φτάνει μέχρι το 61% αν εξαιρεθούν οι εμφανείς έλεγχοι που εκπόνησε η Αρχή στην αγορά.
 
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των επιχειρήσεων με φορολογικές παραβάσεις ανήλθε σε 2.409, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 66,01% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, όπου οι επιχειρήσεις με παραβατική συμπεριφορά ανέρχονταν στις 1.451. Από τους ελέγχους που διενήργησε η ΑΑΔΕ, αποκαλύφθηκε ότι τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου παρουσίασαν αύξηση κατά 217,29% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, και ανέρχονται σε περισσότερα από 21,8 εκατομμύρια ευρώ.
 
Άξιο σημασίας είναι το γεγονός ότι συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2017, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ελέγχων και ερευνών της Ανεξάρτητης Αρχής κατά 29,89%, με αποτέλεσμα να εξετάζονται 1.066 περισσότερες επιχειρήσεις. Επιπλέον, η ΑΑΔΕ παρουσιάζει βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και λόγω της αύξησης της κατ' έλεγχο εντοπισμένης παραβατικότητας. 
 
Οι έλεγχοι αφορούσαν κυρίως παραβάσεις φοροδιαφυγής, και απάτες στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ, ενώ περαιώθηκαν και έλεγχοι σε ΑΦΜ, από τα οποία προέκυψαν διαφυγόντα έσοδα ύψους 1.582.847,10 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι επιτόπιες έρευνες αφορούσαν κυρίως ελαιοτριβεία και πρατήρια υγρών καυσίμων.    
 
Σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων της ΑΑΔΕ για το 2018, προβλέπεται η διενέργεια 8.000 ελέγχων διακίνησης αλλά και 4.000 στοχευμένων επιτόπιων ελέγχων, ενώ επιπλέον προβλέπεται να διενεργηθούν έλεγχοι σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις – καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες αλλά και επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων. 
 
Επιπροσθέτως, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ερευνηθεί 230 ΑΦΜ, ενώ 50 ΑΦΜ προβλέπεται να απενεργοποιηθούν λόγω εξαφανισμένων εμπόρων (φυσικών προσώπων και εταιρειών). Τέλος, προβλέπεται η διενέργεια έρευνας σε 110 υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).