Κυβέρνηση μειοψηφίας θα σχηματίσει ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σαντσεθ, έπειτα από την άρνηση του Σοσιαλιστικού κόμματος του να συμπεριλάβει μέλη των Ποδέμος στο κυβερνητικό σχηματισμό. Την ίδια ώρα, το Λαϊκό κόμμα κατέχει τις περισσότερες έδρες στη Βουλή χωρίς, ωστόσο, να έχει πρωθυπουργό μετά την πτώση της κυβέρνησης Ραχόϊ, για υποθέσεις διαφθοράς. Το Λαϊκό κόμμα σχεδιάζει αντίποινα κατά του βασκικού εθνικιστικού κόμματος λόγω της υποστήριξης που έδειξε στην πρόταση μομφής κατά του ηγέτη του.
Κανένα μέλος από το κόμμα των Podemos δεν προτίθεται να συμπεριλάβει στη κυβέρνηση της Ισπανίας, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ. Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος έλαβε το χρίσμα του πρωθυπουργού της Ισπανίας, μετά την υπερψήφιση από το κοινοβούλιο της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι και την ανατροπή του συντηρητικού επικεφαλής της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το
Reuters, οι Podemos βοήθησαν τον Π. Σάντσεθ να ανατρέψει τον Μ. Ραχόι μέσω της πρότασης μομφής και ταυτόχρονα δήλωσαν την επιθυμία τους να συμμετέχουν στην νέα κυβέρνηση. Απέναντι σε αυτές τις βλέψεις, η εκπρόσωπος του Π. Σάντσεθ, Μαργίτα Ρόμπλες, τόνισε την αντίθεση της σε μία κυβέρνηση που θα συμμετέχουν οι Ποδέμος, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η θέση του Πέδρο Σάντσεθ είναι καθαρή. Θα είναι μια κυβέρνηση του σοσιαλιστικού κόμματος. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας».
El Pais: Σύντομη και μεταβατική η νέα κυβέρνηση
Ηγετικό στέλεχος των Ποδέμος, είχε δηλώσει προ ημερών πώς μία μονοκομματική κυβέρνηση σοσιαλιστών με 84 βουλευτές «θα είναι περισσότερο ασταθής σε σύγκριση με μια κυβέρνηση που θα περιελάμβανε και άλλες πολιτικές δυνάμεις».
Υπενθυμίζεται ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα κατέχει 84 έδρες από τις 350 έδρες του κοινοβουλίου, με αναλυτές της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Natixis να υποστηρίζουν ότι «η νέα κυβέρνηση πρόκειται να είναι πολύ αδύναμη» και ότι «διακινδυνεύει να υποφέρει μόνιμα από τη συνεχή πίεση των περιφερειακών και των αυτονομισμένων κομμάτων. Το προσδόκιμο ζωής αυτής της κυβέρνησης μπορεί να είναι πολύ σύντομο».
Η εφημερίδα El Pais, που πρόσκειται στο κόμμα των Πολιτών, τονίζει σε δημοσίευμα της ότι «καμία κυβέρνηση χωρίς τη στήριξη της εκλογικής βάσης δεν έχει τη νομιμότητα να διεξάγει την αναγέννηση, τον οικονομικό εκσυγχρονισμό και τις πολιτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ισπανία. Η κυβέρνηση του Π. Σάντσεθ δεν μπορεί παρά να είναι σύντομη και μεταβατική».
«Νέες εκλογές δεν θα διόρθωναν την κατάσταση»
Απέναντι σε αυτές τις προβλέψεις, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Χοσέ Λουίς Αμπάλλος, υπογράμμισε ότι «είναι φυσικά ασυνήθιστο να κυβερνάμε με 84 έδρες στο κοινοβούλιο, ωστόσο οι πολιτικές συνθήκες παραμένουν πολύ κατακερματισμένες και όλα δείχνουν ότι νέες εκλογές δεν θα διόρθωναν την κατάσταση».
Επιπλέον, δημοσίευμα του Reuters σημειώνει πως η Ισπανία απολαμβάνει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ με αποτέλεσμα ο νέως πρωθυπουργός της, Π. Σάντσεθ να μπορεί να στηριχθεί στις οικονομικές προοπτικές της χώρας, απέναντι στην πολιτική κρίση που βιώνει η Ισπανία.
Εκδικητικό το Λαϊκό κόμμα για την πρόταση μομφής
Την ίδια ώρα, το πρώην κυβερνών Λαϊκό κόμμα, φέρεται να σχεδιάζει αντίποινα πρός το βασκικό εθνικιστικό κόμμα PNV λόγω της στήριξης που παρείχε στην πρόταση μομφής του Σοσιαλιστικού κόμματος κατά του ηγέτη του κόμματος, Μ. Ραχόι. Συγκεκριμένα, το κόμμα των Σοσιαλιστών, σχεδιάζει τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2018, το οποίο παρέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη χώρα των Βάσκων.
Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Μελετών και Προγραμματισμού του Λαϊκού κόμματος, Ανδρέα Λέβι, υπογράμμισε ότι «θα καταθέσει εκείνες τις τροποποιήσεις που θεωρεί καλύτερες για τη βελτίωση του κειμένου», με το κόμμα του Μ. Ραχόι να κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Άνω Βουλή. Σημειώνεται ότι εντός ολίγων ημερών πρόκειται να ξεκινήσει η συζήτηση για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει επενδύσεις 540 εκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα των Βάσκων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
«Όσοι είναι υπεύθυνοι για το ότι προσυπέγραψαν την πρόταση μομφής με τις ψήφους των αυτονομιστικών κομμάτων, θα πρέπει επίσης να δείξουν την ίδια υπευθυνότητα αναλαμβάνοντας και την ευθύνη των πολιτικών του Π. Σάντσεθ», τόνισε η Α. Λέβι.
Στελέχη του Λαϊκού κόμματος επιβεβαιώνουν στα μέσα ενημέρωσης πως συζητιέται αυτό το ενδεχόμενο, αλλά «δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση». Σε περίπτωση που εγκριθούν οι τροποποιήσεις από τη Γερουσία, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στη Βουλή, με το βασκικό κόμμα να είναι δύσκολο να καταφέρει να βρει συμμάχους για να μην καταργηθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.
Τέλος, οι βασικές γραμμές του προϋπολογισμού αφορούν την βελτίωση των συντάξεων, τη μισθολογική εξίσωση των δυνάμεων ασφαλείας, την αύξηση του αφορολόγητου από 12.000 στα 14.000 ευρώ ή τη μείωση του για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ.