Ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας Βόλφγκανγκ Μίνχαου κατηγορεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς για «άγνοια και αλαζονεία» και ότι δεν έχουν μάθει από τα λάθη τους. Προσθέτει ότι τώρα πλέον έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά επειδή αποστρέφονται το ρίσκο νιώθουν ότι πρέπει να προσποιούνται πως παίρνουν στα σοβαρά το νεότερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Αν και πιστεύει ότι τελικά το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα εγκριθεί από όλους, τονίζει ότι δεν βλέπει πώς μπορεί να λειτουργήσει πολιτικά σε μια χώρα με βαθιά ύφεση και με μεγάλη κοινωνική αντίδραση που θα έχει νέα κυβέρνηση μετά από τις επικείμενες εκλογές. «Το ρίσκο για το νέο πρωθυπουργό να τραβήξει την πρίζα και να ρίξει τις ευθύνες στους προηγούμενους θα είναι μεγάλο», σχολιάζει ο κ. Μίνχαου.

Ακόμα όμως και αν προχωρούσε η εφαρμογή του προγράμματος, προσθέτει, ο στόχος του 120% για το ελληνικό χρέος δεν έχει κάποια οικονομική δικαιολόγηση, πέρα από το ότι χαρακτηρίζεται βιώσιμος επειδή περίπου τόσο είναι και το ύψος του ιταλικού χρέους. «Αν είναι αποδεκτό ως βιώσιμο ένα ελληνικό χρέος στο 120%, τότε μπορεί να υποτεθεί ότι το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία». Ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου προτείνει μείωση του ελληνικού χρέους κατά πολύ περισσότερο, ίσως στο 60% του ΑΕΠ με μεγαλύτερο κούρεμα στο οποίο θα συμμετέχουν και οι κρατικοί πιστωτές. Προσθέτει ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία πρέπει να αφεθούν να πτωχεύσουν εντός της ευρωζώνης και μετά με τη χρήση ενός ισχυρού ταμείου διάσωσης να βοηθηθούν στην ανοικοδόμησή τους.

Ο Γκάβιν Ντέιβις, επίσης αναλυτής μακροοικονομικών των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, αναφέρει ότι σε περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή η ύφεση θα ήταν άμεση και εξαιρετικά βαθιά, πιο βαθιά από όσο έχουν δει οι Έλληνες μέχρι στιγμής. Προσθέτει ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί στα ύψη. Μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη της οικονομίας θα αποκαθίστατο και ο πληθωρισμός θα ελεγχόταν, αλλά το βαρύ βραχυπρόθεσμο κόστος της εξόδου από το ευρώ τρομάζει τους περισσότερους πολιτικούς. Το δίδαγμα από την ελληνική κρίση για την Ευρώπη, καταλήγει ο κ. Ντέιβις θα πρέπει να είναι ότι η λιτότητα οφείλει να χαλαρώσει και υπάρχουν σημάδια ότι έχουν κατανοήσει την ανάγκη αυτή.

Η στήλη Lex σχολιάζει ότι υπάρχει μια αίσθηση πως πλησιάζουμε στο τέλος του παιχνιδιού για την Ελλάδα, καθώς το ταμπού της συζήτησης περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη έχει σπάσει.