Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους εκπρόσωπους της ναυτιλίας στο συνέδριο «Ποσειδώνια 2018», στάθηκε στη σημασία του κλάδου «για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», ενώ σημείωσε πως η κατασκευή νέων υποδομών και ο εκσυγχρονισμός των ήδη υφισταμένων «θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη» της τουριστικής βιομηχανίας.
 
«Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, με το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και το 50% του ευρωπαϊκού, σε όρους χωρητικότητας, να ανήκει σήμερα σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας
 
Μίλησε ακόμα για τη σημασία που έχουν οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες για την ελληνική οικονομία και επεσήμανε ότι «μόνο για το 2017, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα ξεπέρασε τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 20% πάνω, σε σχέση με το 2016». «Εργαστήκαμε σκληρά για να έρθει αυτή η εποχή ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
 

Στόχος το κλέισιμο της 4ης αξιολόγησης και  λύση του ελληνικού χρέους

Στην ομιλία του από το βήμα της εκδήλωσης «Ποσειδώνια 2018» ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα για το ελληνικό χρέος, τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης αποτελεί μία «λύση» η οποία θα παρέχει «διαρκή πρόσβαση στις αγορές χρήματος» και «όχι πρόσκαιρη πρόσβαση». Ακόμη υπογράμμισε ότι η λύση του χρέους θα βασίζεται στις «αποφάσεις του Eurogroup, οι οποίες έχουν παρθεί εδώ και ένα χρόνο». 

 
Συγκεκριμένα, ο Α. Τσίπρας έθεσε ως ορόσημο το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, υποστηρίζοντας πως «εντός του Ιουνίου» θα έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «μέχρι τότε θα έχουν καταλήξει και οι εντατικές διεργασίες γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται σε εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα».
 
Σχετικά με τη συνεργασία της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε πως «δουλεύουμε για μια λύση ικανή να πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές και να δώσει τον χρόνο στην ελληνική οικονομία για να αναπτυχθεί και να μειώσει μέσω της ανάπτυξης το απόθεμα χρέους που έχει συσσωρευθεί». Για να συμβεί αυτό, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «υπάρχουν τα τεχνικά μέσα χωρίς μάλιστα να ζημιωθούν οι λαοί, οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών της Ευρώπης». Τέλος, Α. Τσίπρας φάνηκε αισιόδοξος καθώς υποστήριξε ότι «η λύση θα βρεθεί, άλλωστε όλοι την επιδιώκουν», υπονοώντας την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
 
Από το προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αναφέρθηκε σε μια «λύση» η οποία θα στοχεύει στη «διατήρηση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας σε βιώσιμα μακροπρόθεσμα επίπεδα, αλλά και την προσαρμογή της αποπληρωμής των τόκων και των χρεολυσίων στο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Επιπροσθέτως, σχολίασε ότι  «μετά από μια δεκαετία ύφεσης και στασιμότητας​ περάσαμε​ σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης​. Σήμερα χρειαζόμαστε μια καθαρή συμφωνία για το χρέος,​ για να εκτοξευτεί η δυναμική της οικονομίας μας​.​ Αυτό περιμένουν να ακούσουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας». 

 
Σχολιάζοντας την επικείμενη συμφωνία για το ελληνικό χρέος αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η αξιοπιστία της δε θα κριθεί από τη ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ, για τον ελάχιστο υπόλοιπο χρόνο που απομένει ως την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Αλλά θα κριθεί από την ίδια την ουσία της και εκεί θα δοθεί ώθηση σε ό,τι αφορά τη δυναμική που θα αναπτυχθεί στις ίδιες τις αγορές».
 
«Η Ελλάδα λοιπόν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και την οριστική και ουσιαστική συμφωνία για το χρέος, θα είναι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα μια χώρα που θα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 
 
Τέλος, έκανε λόγο για μία χώρα η οποία θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις «χωρίς δεκανίκια. Χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης». Ο πρωθυπουργός σχολίασε την πορείας της Ελλάδας τονίζοντας ότι «από μια χώρα διαρκώς ελλειμματική και σχεδόν τελευταία στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, σήμερα η Ελλάδα είναι από τις πρώτες και είναι μια χώρα πλεονασματική», και πρόσθεσε πως «με αυτό το τρόπο καταφέραμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας στην ΕΕ αλλά και των αγορών».
 
Αναφερόμενος στα πλεονάσματα της οικονομίας, ο Α. Τσίπρας υποστήριξε ότι «αυτό είναι και το διαβατήριο για την οριστική έξοδο από τα προγράμματα στήριξης», αλλά και η «εγγύηση» για την ελάφρυνση της φορολογίας στο μέλλον. Επιπλέον, σημείωσε ότι η δημιουργία «δημοσιονομικών περιθωρίων» είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα για «ασφαλείς και όχι συγκυριακές» φορολογικές ελαφρύνσεις.
 

Νέο αναπτυξιακό σχέδιο – Παραγωγικό υπόδειγμα

 
Μίλησε και για ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο με σκοπό να επιστρέψει η χώρα σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, τονίζοντας πως «το παλιό μοντέλο κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά, και η σπατάλη πολύτιμων πόρων σε τομείς χαμηλής προστιθεμένης αξίας, χρεοκόπησε, και δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό». Αντίθετα, σχετικά με τις εξαγωγές τόνισε ότι «η αύξηση των εξαγωγών μπορεί να καταστεί βασική συνιστώσα του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας μας, μαζί με την ισορροπημένη κατανάλωση και τις επενδύσεις».

 
«Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, με το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και το 50% του ευρωπαϊκού, σε όρους χωρητικότητας, να ανήκει σήμερα σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες», επισήμανε ο Α. Τσίπρας.