Κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων στην ιταλική Γερουσία, ο Κόντε τόνισε πως θα ζητήσει αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου και προώθηση του αυτόματου συστήματος ανακατανομής ασύλου. Υποστήριξε ότι δεν είναι ρατσιστές, αλλά θα πρέπει να αναδιαμορφώσουν το σύστημα υποδοχής μεταναστών.
«Θα ζητήσουμε να ξεπερασθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου για να υπάρξει πραγματικός καταμερισμός ευθυνών με αυτόματα συστήματα ανακατανομής των αιτούντων άσυλο. Δεν είμαστε ρατσιστές. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξακρίβωση του δικαιώματος ασύλου. Θα υπερασπιστούμε τους μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα στην χώρα μας, αλλά για να επιτευχθεί πραγματική ένταξη πρέπει να καταπολεμηθεί η εκμετάλλευση από μέρους των δουλεμπόρων και να αναμορφωθεί, με διαφάνεια, το σύστημα υποδοχής των μεταναστών».
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουνίου ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, προανήγγειλε ότι θα περικόψει το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που διαθέτει η Ιταλία για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών. «Θα ήθελα να περικόψω το ποσό των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκριθεί για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών. Είναι ένα ποσό το οποίο μου φαίνεται υπερβολικό. Οι πόρτες της Ιταλίας θα είναι ανοικτές για τους καλούς ανθρώπους, αλλά θα δοθεί εισιτήριο χωρίς επιστροφή σε όσους έρχονται στην Ιταλία για να δημιουργήσουν προβλήματα και πιστεύουν ότι θα κάποιος θα τους συντηρήσει για όλη τους την ζωή».
Λίγες μέρες μετά ο Σαλβίνι επανήλθε με αντιμεταναστευτικό ρητορικό ύφος, αναφέροντας ότι «ο καλός καιρός για τους παράνομους μετανάστες έχει περάσει: ετοιμάστε τις βαλίτσες σας», ενώ πρόσθεσε ότι οι μετανάστες θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν κάτω από τις απάνθρωπες συνθήκες από τις οποίες επιθυμούν να ξεφύγουν. «Υπάρχει μόνον ένας τρόπος για να σωθούν οι ζωές αυτές. Να επιβιβάζονται λιγότεροι άνθρωποι στα πλοιάρια και να μπορέσουν να γίνουν περισσότεροι επαναπατρισμοί. Πρέπει να κρατήσουμε αυτούς τους απελπισμένους στις χώρες καταγωγής τους».
Δεν αμφισβητεί το ΝΑΤΟ και την ΕΕ
Ο Κόντε παραδέχτηκε ότι η χώρα του «ανήκει στο ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος σύμμαχός της», αλλά πρόκειται να επιχειρήσει άνοιγμα προς τη Ρωσία, παρά την επιθετική στάση του ΝΑΤΟ προς τη Μόσχα. «Η κυβέρνησή θα αναλάβει πρωτοβουλία για άνοιγμα προς την Ρωσία και για την αναθεώρηση του συστήματος των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας».
Αναφερόμενος στην δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ιταλία, υποστήριξε πως «τα συμφέροντα της Ιταλίας συμπίπτουν με εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το δημόσιο χρέος πρέπει να μειωθεί, για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Κάλεσε την ΕΕ να προσεγγίσει διαφορετικά τις αρχές ευθύνης και αλληλεγγύης. «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Αλλά η οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να εξισορροπήσει πιο αποτελεσματικά, τις αρχές ευθύνης και αλληλεγγύης».
Τέλος, αναφέρθηκε στην τροποποίηση της μεταρρύθμισης για τα εργασιακά που υιοθετήθηκε το 2015 επί Ρέντσι και έδινε στις μεγάλες επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευχέρεια στις απολύσεις, ενώ παρείχε ευνοϊκά, προσωρινά φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις που προσελάμβαναν μόνιμους εργαζόμενους με νέους, λιγότερο προστατευμένους όρους. «Θα εγγυηθούμε τον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει το «εισόδημα του πολίτη» για την στήριξη των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων.