Τη συμμετοχή του ESM στο «μαξιλαράκι ασφαλείας» που προαναγγέλλει η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης του τρίτου μνημονίου επιβεβαίωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημειώνοντας πως η τελευταία δόση του ESM για την τέταρτη αξιολόγηση θα είναι της τάξης των 10-12 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφτούν οι ανάγκες ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Κατά τον Κλ. Ρέγκλινγκ, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η επιτήρηση θα είναι αυστηρότερη, δεδομένων των υψηλών δανείων της χώρας από τον ESM και της επικείμενης ελάφρυνσης χρέους. Ο ίδιος υποστήριξε επίσης πως στην επιτήρηση αυτή δεν προβλέπεται να τεθούν νέοι όροι.
Ο ισχυρός άνδρας του ESM προανήγγειλε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου μνημονίου, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 10-12 δισ. ευρώ, τα οποία και θα κατευθυνθούν στο «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer) για την επόμενη του τρίτου μνημονίου, με στόχο να καθησυχαστούν οι αγορές για τις ελληνικές ανάγκες ρευστότητας.
Ο Γερμανός αξιωματούχος έκανε επίσης ειδική μνεία στις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τα επόμενο χρόνια, σημειώνοντας πως υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά σημάδια σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, υπογράμμισε πως ανησυχίες που εκφράστηκαν από αγορές και εθνικά κοινοβούλια για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, απαντήθηκαν από τις ισχυρές εγγυήσεις που έλαβε η κυβέρνηση για συνέχιση της υλοποίησής τους.
Τέλος, ο Κλ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στο Υπερταμείο και την ενεχυρίαση δημόσιας περιουσίας ύψους 25 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας από κοινού με τον Ευκλ. Τσακαλώτο πως δεν πρόκειται για ενέχυρο και υποθήκη, αλλά για εγγύηση.
Εύσημα Ρέγκλινγκ για τις «ισχυρές εγγυήσεις» της κυβέρνησης
Την ικανοποίηση δανειστών και αγορών για τις εγγυήσεις που παρέχει στους δανειστές το Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνάντησή του με τον ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, υποστηρίζοντας πως η επιτήρηση για την ελληνική οικονομία τη μεταμνημονιακή περίοδο θα είναι αυστηρή, παρότι δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο.
Menelaos Myrillas / SOOC
Σε χρειαζόμαστε
Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις
Πολιτική Σχολιασμού