Η συμφωνία προβλέπει το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα στα 15 δισ. ευρώ την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF (2ο μνημόνιο) κατά 10 χρόνια καθώς και 10 χρόνια περίοδος χάριτος. H απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup.
Παράλληλα όμως, στη «μεταμνημονιακή» περίοδο η Ελλάδα δεσμεύεται να διατηρήσει και να συνεχίζει τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, ενώ μάλιστα, οι αξιολογήσεις από την τρόικα θα συνεχιστούν. Όπως ανέφεραν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι έλεγχοι της οικονομικής πορείας της χώρας θα είναι τριμηνιαίοι, ενώ με τη συμπλήρωσή τους η Ελλάδα θα λαμβάνει ανά εξάμηνο, μέχρι το 2022, 600 εκατ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων SMP και ANFA που κρατάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2012. Οι πληρωμές θα γίνονται με την προϋπόθεση της τήρησης από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων, παλιών και νέων.
Επίσης, όπως αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά, παραμένει η δέσμευση της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 (που αναμένεται να μειωθούν στο 2,2% για την περίοδο 2023-2060).
Τα παραπάνω, που επιβεβαιώθηκαν και στη συνέντευξη Τύπου, αναφέρονται στο έγγραφο που σύμφωνα με το Reuters περιγράφεται η «Ενισχυμένη Εποπτεία» στην οποία θα υπόκειται η Ελλάδα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, αναφέρει ότι η Αθήνα πρέπει να δεσμευθεί για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% έως το 2022, καθώς και ότι δεν θα συγκεντρώνει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Θα πρέπει επίσης να δεσμευθεί σε δράσεις σε έξι τομείς: στον δημοσιονομικό, στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αγοράς εργασίας και προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεων και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.
Εάν η αξιολόγηση, που θα πραγματοποιείται κάθε τρεις μήνες από την τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, και ΔΝΤ) είναι θετική, η Ελλάδα θα λαμβάνει 1,2 δισ. ευρώ ετησίως ή 600 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις, ανά εξάμηνο. Τα χρήματα που θα λαμβάνει η Ελλάδα θα προέρχονται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που συνεχίζει να κρατά η ΕΚΤ, βάσει του 2ου μνημονίου, καταλήγει το δημοσίευμα.
Για μία «ιστορική αλλά και ευτυχισμένη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, που πρόσθεσεότι το Grexit ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν. Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι η σημερινή απόφαση επιτεύχθηκε επειδή η Ελλάδα έδειξε υπευθυνότητα και η ευρωζώνη αλληλεγγύη. Αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού λέγοντας όμως ότι ήταν ανάγκες. Κατά τον Γάλλο επίτροπο το πακέτο μέτρων που υιοθετήθηκε σήμερα για το ελληνικό χρέος είναι αξιόπιστο και θα αποδειχθεί αποτελεσματικό διότι θα γίνει δεκτό από τις αγορές.
Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αλλά ενισχυμένη συνεργασία η οποία προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε και αυτός ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Ο Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν η ευρωζώνη έζησε κρίσιμες στιγμές και χαιρέτισε την αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα υπάρξουν επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των δανείων.
«Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωση του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες», έγραψε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά τη σημερινή απόφαση του Eurogroup επισημαίνει με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Ντράγκι:
«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ. Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Η παραμονή της Ελλάδας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι κλειδί. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων»