Ο Ερντογάν επικράτησε στις εκλογές της Κυριακής, παρά τι όποιες απώλειες. Εν μέσω τεταμένης ατμόσφαιρας και διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση, και χάνοντας την πλειοψηφία εντός κοινοβουλίου, ο Ερντογάν κατάφερε την πολυπόθητη νίκη στις προεδρικές εκλογές, με την επόμενη ημέρα να βρίσκει την Τουρκία στα χέρια του μέχρι το 2023. Η συνταγματική αναθεώρηση του Απριλίου του 2017 δίνει πλέον στο Πρόεδρο εκτεταμένος υπερεξουσίες, καθώς πλέον μπορεί  να διορίζει υπουργούς και υφυπουργούς σύμφωνα με τη δική του βούληση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η τουρκική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψήφων, κάτι που του επιτρέπει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, κυριαρχώντας έναντι του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε μετά τη νίκη του πως οι ψηφοφόροι πέτυχαν μια σημαντική νίκη, ενάντια στη θέληση πολιτικών δυνάμεων από το εξωτερικό, που θέλησαν την ήττα του. «Νικητές στις εκλογές της 24ης Ιουνίου είναι οι πολίτες του Τουρκικού έθνους που καταπιέζονται από τον υπόλοιπο κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους μας. Τους αδελφούς και τις αδελφές μας, που εμπιστεύτηκαν εμένα, το κόμμα μου και τις συμμαχία μας».

Αναφερόμενος στη συμμαχία του με τους εθνικιστές του MHP,  ο Ερντογάν υποστήριξε πως θα εκπληρώσουν άμεσα τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.« Όπως είδατε, αυτή η συμμαχία έχει ωφελήσει τη χώρα μας. Ξεκινώντας από αύριο, θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον λαό και θα αυξήσουμε τον σεβασμό που έχει ο κόσμος στο κράτος μας, ξεκινώντας αμέσως μετά την ορκωμοσία μας. Σήμερα η Τουρκία αποφάσισε να ταχθεί με την ανάπτυξη, την ευημερία, ζητώντας τον παγκόσμιο σεβασμό για όσα πρόκειται να επιχειρήσουμε.

Με το σύνταγμα και τους νόμους μας, με το καινούριο μας σύστημα, σε συνεργασία με τη Βουλή θα συνεχίσουμε το έργο μας. Θα κάνουμε τα επόμενα βήματα για ανεξάρτητο τρόπο διοίκησης. Με την εντολή που μας έδωσε ο λαός για να διοικήσουμε τη χώρα, θα συνεχίσουμε. Σήμερα δεν βγάλαμε μόνο βουλευτές, αλλά και ένα καινούριο διοικητικό σύστημα. Με τον καινούριο τρόπο προετοιμαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό. Σήμερα θα το πραγματοποιήσουμε. Η προσπάθειά μας είναι να φέρουμε εις πέρας τους στόχους μας για το 2023».

Η νίκη του HDP

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές, τα πράγματα καθόρισε το HDP που κατέφερε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%, καταφέρνοντας να μπει στη Βουλή και να διαταράξει τις ισορροπίες, όντας η δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, μετά την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον ηγέτη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς να  διεξάγει τον προεκλογικό του αγώνα μέσα από τη φυλακή. Συγκεκριμένα, το AKP του Ερντογάν συγκεντρώνει 42,7% στο 93,3% των καταμετρημένων ψήφων, με το CHP να ακολουθεί με 22,7%. Τρίτο το HDP με 11,2%, ενώ ίδιο ποσοστό έχει το MHP, και πέμπτο το «Καλό Κόμμα» με 10,1%. Εκείνο που προκύπτει από το αποτέλεσμα είναι πως ο Ερντογάν και το AKP θα αναγκαστούν να αναζητήσουν συμμαχίες.

Αναγνώρισε τη νίκη Ερντογάν ο Ιντζέ

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την προεδρία, Μουχαρέμ Ιντζέ, δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες που τον ήθελαν να αποτελεί το αντίπαλο δέος για την προεδρία της Τουρκίας. Συγκεντρώνοντας το 30,8% των ψήφων, ο Ιντζέ παραδέχτηκε την ήττα του. «Αναγνωρίζω ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές», που νωρίτερα φέρεται να είχε κάνει λόγο για νοθεία στις εκλογές.

Ενισχύεται η τουρκική λίρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Marketwatch, οι τουρκικές αγορές καταγράφουν ράλι καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές θα φέρει πολιτική σταθερότητα, παραμερίζοντας τις όποιες ανησυχίες για την κατεύθυνση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην προοπτική μια σταθερής, αποτελεσματικής σχέσης μεταξύ του προέδρου και του νέου κοινοβουλίου, αν και παραμένουν οι ανησυχίες για τις δεσμεύσεις του Ερντογάν σε επίπεδο πολιτικής. Η λίρα έχει σημείωσε απώλειες 17% έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας εν όψει της αυξημένης επιρροής του Ερντογάν, που θέλει χαμηλότερα επιτόκια για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

«Έγκυρο το αποτέλεσμα των εκλογών»

Η ανώτατη εκλογική επιτροπή (YSK), εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι έγκυρο, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματός του ΑΚ κέρδισαν και τις δύο διαδικασίες. Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, δήλωσε ότι η YSK έχει καταμετρήσει το 99,91% των ψήφων και ότι τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε 10 με 11 ημέρες.

Από Ορμπάν τα πρώτα συγχαρητήρια

Σύμφωνα με το TRT, από τους πρώτους που επικοινώνησαν με τον Ερντογάν για να τον συγχαρούν, ήταν οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Παλαιστίνης, του Κατάρ, της Ουγγαρίας, της Βοσνίας και της Αλβανίας. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, κατώτερα κυβερνητικά στελέχη έχουν επικοινωνήσει μαζί του για να τον συγχαρούν από το Ιράν, τη Γουινέα, καθώς και την Ελλάδα.

Τρεις νεκροί στο Ερζερούμ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του «Καλού Κόμματος» της Μεράλ Ακσενέρ, μετά από συμπλοκές οπαδών του κόμματος με υποστηρικτές εκείνου του Ερντογάν, AKP, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Κατά τον τοπικό τύπο, πρόκειται για ένα στέλεχος του κόμματος, τον πρόεδρο της συνοικίας Ερζερούμ, Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, και για δύο υποστηρικτές του κόμματος της Ακσενέρ. Και οι τρεις έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς.