Το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε με οριακή πλειοψηφία το διάταγμα του Ντοναλντ Τραμπ, αναφορικά μην την απαγόρευση εισόδου στη χώρα, για ανθρώπους που προέρχονται κατά κύριο λόγο από μουσουλμανικές χώρες. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 5 έναντι 4 και αφορά περίπου 150 εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης, της Συρίας, της Λιβύης, του Ιράν, της Σομαλίας και της Βόρειας Κορέας.
 
Σύμφωνα με τους New York Times, το Δικαστήριο εκτίμησε ότι Τραμπ δεν έκανε κάτι άλλον πέραν του να ασκήσει με νόμιμο τρόπο τα προεδρικά προνόμιά του στο θέμα της μετανάστευσης. Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χαιρέτισε την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την «τεράστια νίκη», ενώ στη συνέχεια υποσχέθηκε ότι θα χρησιμοποιεί τη θέση του για να υπερασπίζεται τη χώρα ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό.
 
«Αυτή η απόφαση είναι επίσης μια στιγμή δικαιοσύνης μετά από μήνες σχολίων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δημοκρατικών πολιτικών που αρνούνται να κάνουν ό, τι χρειάζεται για να εξασφαλίσουν τα σύνορα και τη χώρα μας», δήλωσε.
 

Αγωγή από μητέρες για την πολιτική διαχωρισμού μεταναστών 

 
Την ίδια ώρα, αγωγή κατατέθηκε σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, η οποία αφορά την πολιτική «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης Τραμπ. Συγκεκριμένα, τρεις μητέρες αιτήθηκαν την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί εξαιτίας της εν λόγω πολιτικής, και κατήγγειλαν ότι χωρίστηκαν «με τη βία από τα παιδιά τους». Επιπλέον, στο έγγραφο της αγωγής περιγράφονται οι «απάνθρωπες» συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE).
 
Μία από τις ενάγουσες σημειώνει ότι αυτή και η κόρη της συνελήφθησαν και κατόπιν μεταφέρθηκαν «σε ένα δωμάτιο χωρίς θέρμανση, χωρίς παράθυρα, μαζί με άλλους κρατουμένους», αλλά και ότι «δεν υπάρχουν ούτε κρεβάτια, ούτε ντους, ούτε ιδιωτικές τουαλέτες, τα φώτα είναι αναμμένα 24 ώρες το 24ωρο» και «δεν τους έδωσαν να φάνε παρά ζεστή σούπα για τρεις ή τέσσερις μέρες».
 
Επιπροσθέτως, το έγγραφο αναφέρει ότι η κόρη της εναγομένης «ανακρίθηκε χωρίς την παρουσία της μητέρας της» και ότι της «έδωσαν να υπογράψει έγγραφα, στην αγγλική γλώσσα», την οποία δεν καταλαβαίνει.
 

Αντίθετες 17 πολιτείες στην αντιμεταναστευτική πολιτική Τραμπ

 
Για την πολιτική «μηδενικής ανοχής» κατατέθηκε αγωγή και από 17 αμερικανικές πολιτείες, επιδιώκοντας να μπει τέλος στη «σκληρή και παράνομη», όπως τη χαρακτηρίζουν, πολιτική του βίαιου χωρισμού των οικογενειών μεταναστών, που εισήλθαν στη χώρα από το Μεξικό.
 
Οι πολιτείες έκριναν ότι είναι «απατηλό» το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε την 20η Ιουνίου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο υποτίθεται θα αναστείλει τη διαδικασία των χωρισμών. Τέλος, στο έγγραφο της αγωγής γίνεται λόγος και για μερική αντισυνταγματικότητα της πολιτικής Τραμπ, καθώς «βασίζεται σε κίνητρα όπως η εχθρότητα και η επιθυμία να βλάψει» τους μετανάστες που έρχονται από τη Λατινική Αμερική.
 
«Πρέπει να είμαστε σκληροί και πρέπει να είμαστε ασφαλείς» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, και πρόσθεσε πως η πολιτική του «σταματά τα ναρκωτικά» γιαυτό και θα συνεχίζει «να αγωνίζεται για έναν τοίχο στα νότια σύνορα με το Μεξικό».
 
Ο γερουσιαστής Robert Menendez, Δημοκρατικός του New Jersey, έγραψε ότι «σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για τους Αμερικανούς θεσμούς και για όλες τις θρησκευτικές μειονότητες που έχουν ποτέ καταφύγει σε μια χώρα που υπόσχεται ελευθερία». «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απορρίψει την πολιτική εναντίον των μουσουλμάνων» κατέληξε.