Αναφορικά με την επικείμενη επικύρωση από το γερμανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι θα συνιστούσε στους Γερμανούς βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας «διότι οποιαδήποτε ρύθμιση για το χρέος είναι καλοδεχούμενη».
 
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν μπορώ να μην επισημάνω το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, οι οποίες βγαίνουν από το μνημονιακό κύκλο συνοδεύεται από πολύ αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία έχουν ήδη προψηφιστεί από την ελληνική κυβέρνηση ύψους 5,1 δις ευρώ για το 2019 και το 2020».
 
Επιπλέον, για τα μέτρα σημείωσε ότι θα μειώσουν και άλλο τις συντάξεις, το αφορολόγητο, και θα επιβάλλουν «ένα κύκλο λιτότητας σε μια ήδη ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία». Τα μέτρα «θα ήταν τελείως αχρείαστα αν η χώρα δεν είχε περάσει από την περιπέτεια των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου» επεσήμανε.
 
«Αυτό το οποίο διαφοροποιεί την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Και αυτό πρέπει εμείς να γεφυρώσουμε. Εδώ είναι η μεγάλη προστιθέμενη αξία της ΝΔ, πώς να ξαναχτίσουμε με τους εταίρους μας αλλά και με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα από την οποία θα χρειαστεί να δανειστούμε κεφάλαια μια σχέση εμπιστοσύνης η οποία θα στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα ξανακάνουν την οικονομία μας ανταγωνιστική και τη δημόσια διοίκηση αποτελεσματική» σημείωσε.
 
Σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ σε περίπτωση που πάρει τη θέση της κυβέρνησης, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για επαναξιολόγηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά όχι σε «πρώτο χρόνο», ενώ στη συνέχεια μίλησε για μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν επενδύσεις και ευνοϊκότερο πλαίσιο από τη δημόσια διοίκηση, ώστε να μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τους επενδυτές.
 
Επιπροσθέτως, τόνισε την ανάγκη να συνδεθεί το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας με την αγορά εργασίας, αλλά και την ανάγκη μειωμένου φορολογικού πλαισίου με σκοπό να αυξηθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα.
 

«Έννομα αποτελέσματα» παράγει η συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ

 
Για τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το όνομα της γείτονος χώρας, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «αυτή η συμφωνία δεν είναι καλή για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Και δεν είναι καλή συμφωνία διότι η ελληνική κυβέρνηση εκχώρησε στη γείτονα χώρα κάτι το οποίο καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε εκχωρήσει – μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα».
 
Ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως «εμείς δεν θα στηρίξουμε και δεν θα κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αλλά είναι μια συμφωνία η οποία παράγει έννομα αποτελέσματα. Και εφόσον κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει».
 

Υπέρ των ευρωπαϊκών λύσεων για το προσφυγικό ο Μητσοτάκης

 
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση των τελευταίων μηνών, με τη Γερμανία να δέχεται ενδοκυβερνητικές πιέσεις για τροποποίηση του καθεστώτος ασύλου για πρόσφυγες και μετανάστες. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πολιτικός τάχθηκε υπέρ των ευρωπαϊκών λύσεων, ενώ απέρριψε λύσεις που να εμπεριέχουν εθνικές πρωτοβουλίες.

«Έχω ταχθεί υπέρ της ανάγκης να έχουμε ενιαίους κανόνες ως προς τη χορήγηση ασύλου και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία. Βέβαια έχω ταχθεί και υπέρ της ανάγκης να υπάρχει μια αλληλεγγύη και μια λογική κατανομή σε εκείνους τους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν πάρει καθεστώς ασύλου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε.

 
Βέβαια, τάχθηκε υπέρ της εντονότερης φύλαξης των συνόρων της ΕΕ μέσω «αύξησης του προϋπολογισμού» της Κομισιόν, και κατέληξε ότι η ΝΔ θα αλλάξει την νομοθεσία για τη χορήγηση ασύλου με σκοπό να επιταχύνονται οι διαδικασίες είτε παροχής ασύλου είτε επιστροφής σε χώρες όπως η Τουρκία.