Την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, με την ατζέντα των ηγετών να μετατοπίζεται σταδιακά προς τις ακραίες θέσεις των ακροδεξιών κυβερνήσεων. Η Μέρκελ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις στη διάρκεια της Συνόδου. «Δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια κοινή συμφωνία για το άσυλο στην Σύνοδο αυτή Κορυφής», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ σε μια συμβιβαστική λύση.
Στα σκοινιά η Μέρκελ
Η καγκελάριος της Γερμανίας βρίσκεται στριμωγμένη λόγω των ευθραύστων ισορροπιών που υπάρχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Συγκεκριμένα, έχει λάβει παράταση χρόνου δύο εβδομάδων από τον αρχηγό του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστς Ζεεχόφεν, με σκοπό να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους ένα τροποποιητικό σχέδιο για το μεταναστευτικό. Η καγκελάριος ευελπιστεί να χαραχθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου ώστε να ληφθούν αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου.
Η ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αντρέα Νάλες, είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνο» τον υπουργό Εσωτερικών και ηγέτη του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να δεχθεί τις γραμμές του κόμματος του. «Ο Χορστ Ζεεχόφερ είναι κίνδυνος για την Ευρώπη. Ο Ζεεχόφερ και ο (πρωθυπουργός της Βαυαρίας) Μάρκους Ζέντερ βρίσκονται καθ' οδόν για το γερμανικό Brexit». Παράλληλα, τόνισε πως το CSU κρατά όμηρο τη χώρα με την αντιμεταναστευτική γραμμή που χαράζει.
Ο αρχηγός του CSU και υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ένα μεταναστευτικό σχέδιο το οποίο προβλέπει την άμεση επαναπροώθηση των μεταναστών οι οποίοι φτάνουν στα γερμανικά σύνορα από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία είχαν αιτηθεί άσυλο που είχε απορριφθεί, ή την επαναπροώθηση μεταναστών οι οποίοι δεν έχουν στην κατοχή τους έγκυρα έγγραφα. Ο Ζεεχόφερ είχε δηλώσει ότι αν δεν καταφέρει η Καγκελάριος να διαπραγματευτεί, θα απαγορεύσει μονομερώς την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί κι έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Προς λύση με «πλατφόρμες αποβίβασης»
Σύμφωνα με το προσχέδιο της Συνόδου, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει λύση με «πλατφόρμες αποβίβασης» σε χώρες εκτός της ΕΕ. Η λύση αυτή στοχεύει στο διαχωρισμό των αιτούντων άσυλο για προστασία, και των οικονομικών μεταναστών. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έχει προτείνει στους ηγέτες της ΕΕ τη δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης» σε χώρες εκτός της Ένωσης, με σκοπό να γίνεται διαχωρισμός στα άτομα που αιτούνται άσυλο στις χώρες της ΕΕ και στους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι ενδεχομένως να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.
Δεν διευκρινίζεται η χωροθέτηση των κέντρων αυτών όπου θα γίνεται η «διαλογή» των ανθρώπων. Μια από τις πιθανές χώρες ήταν η Αλβανία, ωστόσο ο πρωθυπουργός της, Έντι Ράμα, ξεκαθάρισε ότι η Αλβανία δεν πρόκειται να μετατραπεί σε hotspot. Η ιδέα για τις «πλατφόρμες» προτάθηκε για πρώτη φορά το 2016, από τον ακροδεξιό Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, που έχει ποινικοποιήσει τη βοήθεια προς μετανάστες που δεν έχουν τα κατάλληλα έγγραφα.
«Να δούμε αν θα υπάρχει η ΕΕ το 2019»
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, υπογραμμίζει με δηλώσεις του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή κρίση, αφήνοντας ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο να καταρρεύσει μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
Ο Μ. Σαλβίνι, που έφυγε από την πρόσφατη μίνι Σύνοδο Κορυφής ικανοποιημένος με τη συνεχιζόμενη μετατόπιση της ΕΕ όλο και πιο δεξιά στο πεδίο της μεταναστευτικής της πολιτικής, επεσήμανε ότι στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες θα αποκαλυφθούν οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών στα θέματα του προϋπολογισμού και της μετανάστευσης.
«Τους επόμενους μήνες θα αποφασιστεί αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει μέλλον στην τρέχουσα μορφή της ή αν όλο αυτό είναι μάταιο. Δεν πρόκειται μόνο για τον προϋπολογισμό των επόμενων επτά ετών. Του χρόνου είναι οι ευρωεκλογές. Μέσα σε έναν χρόνο θα δούμε αν εξακολουθεί να υπάρχει η ενωμένη Ευρώπη ή όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στηρίζει τη Μέρκελ ο Τσίπρας
Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ανοικτός στο ενδεχόμενο να υπάρξει διμερής συμφωνία με την Γερμανία, αναφορικά με τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» προσφύγων που φτάνουν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα» αν ανασταλούν οι μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών προς τη Γερμανία, δηλώνοντας πρόθυμος να βοηθήσει την Γερμανίδα Καγκελάριο να ξεπεράσει τις ενδοκυβερνητικές πιέσεις που δέχεται, σχετικά με το προσφυγικό και το καθεστώς χορήγησης ασύλου. «Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές», τόνισε ο Α. Τσίπρας
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε ταχθεί κατά της αποσπασματικής αντιμετώπισης και των μονομερών κινήσεων, ενώ είχε αναφερθεί και στο ζήτημα επανενώσεων των οικογενειών των προσφύγων. Συγκεκριμένα, ο Α. Τσίπρας είχε προτείνει την αναθεώρηση του συστήματος ασύλου, ώστε να βασίζεται στις αρχές της δίκαιης κατανομής προσφύγων στα κράτη – μέλη, αλλά και την αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή. Τέλος είχε ζητήσει την περαιτέρω ενίσχυση των χωρών εισόδου όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.