Μιλώντας στο 33ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, ο Α. Κουρούκλης υποστήριξε ότι το πλεόνασμα ύψους 1,52 δισ. που κατάφερε να πετύχει ο ΕΦΚΑ το 2017, οφείλεται σε λογιστικό τρικ που μετέτρεψε το αρχικά προϋπολογιζόμενο έλλειμμα των 765 εκατομμυρίων σε «καθαρό» ταμειακό πλεόνασμα 754 εκατομμυρίων.
Ισχυρίστηκε ότι ο ΕΦΚΑ «βάφτισε» ληξιπρόθεσμες περίπου 30.000 συντάξεις προκειμένου η έκδοσή τους να χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη επιχορήγηση των δανειστών και όχι από τον προϋπολογισμό του φορέα, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί πλεόνασμα.
«Κάθε χρόνο έτσι κι αλλιώς το σύνολο των ταμείων εξέδιδε 120.000 συντάξεις. Τον ίδιο αριθμό πάνω-κάτω εξέδωσε και το 2017. Αντί, δηλαδή, με την έκτακτη επιχορήγηση να καταβάλουν ένα μεγάλο αριθμό επιπλέον συντάξεων από το στοκ των καθυστερούμενων, κατέβαλλαν μόνο αυτές που έτσι κι αλλιώς θα εκδίδονταν εντός του 2017 – “βαφτίζοντας” όμως τις 30.000 από τις 120.000 ληξιπρόθεσμες – και οι οποίες θα πληρώνονταν από τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το euro2day, η μετατροπή του ελλείμματος σε πλεόνασμα, στηρίχθηκε σε ένα λογιστικό τρικ, καθώς η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για συντάξεις ύψους 592 εκατομμυρίων δεν επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και αθροίστηκε στο πλεόνασμα του 2017, καθώς δεν μεταφέρθηκε και δεν επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του 2018, επειδή ο κύριος όγκος των συντάξεων που αντιστοιχούσαν στο συγκεκριμένο ποσό καταβλήθηκαν τελικά εντός του 2017 από την Έκτακτη Επιχορήγηση.
«Άνευ προηγουμένου αφήγημα δημιουργικής λογιστικής»
Το υπουργείο Εργασίας απάντησε στον πρόεδρο της ΠΟΠΟΚΠ, τονίζοντας ότι επιχειρεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια, επιδιδόμενος ένα άνευ προηγουμένου αφήγημα δημιουργικής λογιστικής. Παράλληλα, επισημαίνει πως σύμφωνα με τον έλεγχο της ΕΛΣΤΑΤ δεν προκύπτουν τα όσα αναφέρει ο Α. Κουρούκλης. Τέλος, γίνεται λόγος για τα οφέλη της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού από την κυβέρνηση, ενώ αφήνονται αιχμές για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:
«Να διαστρεβλώσει την αλήθεια για τη θετική πορεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και την πλεονασματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης επιχειρεί η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Στην προσπάθειά της αυτή αμφισβητεί τη Διεύθυνση Οικονομικών του ΕΦΚΑ, τη Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, την Εθνική Στατιστική Αρχή και την Eurostat. Με ένα άνευ προηγουμένου αφήγημα δημιουργικής λογιστικής, η ΠΟΠΟΚΠ υποστηρίζει πως ο ΕΦΚΑ δεν είχε πλεόνασμα, αλλά έλλειμμα το 2017
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης είχαν πλεόνασμα 2.937 εκατ. ευρώ το 2017, κατά 921 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016 και 3.489 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2015. Το πλεόνασμα είναι το καθαρό αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, της αύξησης της απασχόλησης, της βελτίωσης της εισπραξιμότητας και της καλύτερης διαχείρισης που γίνεται υπό το νέο ενιαίο φορέα, ταυτόχρονα με την καταβολή δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που παρέμεναν για πολλά χρόνια στα συρτάρια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει να αμφισβητούν την ύπαρξη των πλεονασμάτων, προφανώς υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους και στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».