«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ένα απολύτως μνημονιακό κόμμα, που δεν κατάφερε καμία ουσιαστική μεταβολή του προγράμματος, αντιθέτως δέχθηκε και το τρίτο και το αχρείαστο τέταρτο μνημόνιο, το οποίο είναι μπροστά μας» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ρ/σ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Παράλληλα, υποστήριξε πως οι αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου ήρθαν σε συνέχεια των αποφάσεων που είχε καταφέρει η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά το 2012.
«Η βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους είναι σημαντική, δεν γίνεται όμως πρώτη φορά. Είναι μια παραμετρική αλλαγή στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup, του Νοεμβρίου του 2012. Σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει αυτό το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί στον κόσμο, ότι θα διαγράψει το χρέος και θα σκίσει τα μνημόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Μηταράκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε για μία ακόμα φορά στη σύγκριση του 2014 με το 2018, υποστηρίζοντας πως κατά την τελευταία περίοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, οι αγορές φοβήθηκαν την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και «πάγωσαν». Σε αντιδιαστολή, εκτιμά πως σήμερα εμφανίζουν θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, επειδή αναμένεται η επάνοδος του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία.
«Οι ξένοι επενδυτές» επισήμανε «βλέπουν όχι το παρόν αλλά το μέλλον της οικονομίας, την προοπτική. Στα τέλη του 2014 υπήρξε ένα πάγωμα της ψυχολογίας και τα αρνητικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες [..] γιατί η αγορά τότε έβλεπε τον ΣΥΡΙΖΑ που ερχόταν κι αυτό πάγωσε την αγορά, τώρα η αγορά βλέπει τη Νέα Δημοκρατία που έρχεται […] Την επόμενη τετραετία βλέπει η αγορά και μ' αυτή την έννοια η προοπτική του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγεί σε θετική προοπτική την αγορά».
Ο Ν. Μηταράκης εκτίμησε πως «το κρίσιμο ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια είναι να επανέλθει η ελληνική οικονομία σ' έναν σημαντικά θετικό ρυθμό ανάπτυξης», ενώ παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. «Για να είναι βιώσιμη η παραμονή της χώρας στις αγορές, για να μπορέσουμε να επανέλθουμε με βαθμούς ελευθερίας και για να μπορέσει να αρχίσει να αυξάνεται πάλι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι να αναπτυχθεί η οικονομία, κάτι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να πετύχει καμία χρονιά» σημείωσε.
Υπογράμμισε δε ότι «αυτό που μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κάνει πολύ καλύτερα από ένα κόμμα, το οποίο δεν πιστεύει στην ιδιωτική οικονομία στην πράξη και ουσιαστικά δεν έχει φέρει καμιά νέα επένδυση στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια, είναι να συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων».
Μηταράκης: Θετικές οι αγορές επειδή έρχεται ο Μητσοτάκης
Στον μνημονιακό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με δηλώσεις του τη Δευτέρα ο υπουργός των μνημονιακών κυβερνήσεων της περιόδου 2012-2015, Νότης Μηταράκης, υποστηρίζοντας πως οι πρόσφατες αποφάσεις για το χρέος είναι απότοκο της κυβέρνησης Σαμαρά και διατυπώνοντας την άποψη πως οι αγορές εμφανίζονται θετικές απέναντι στην ελληνική οικονομία επειδή αναμένουν την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.
SOOC
Σε χρειαζόμαστε
Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις
Πολιτική Σχολιασμού