«Στο χείλος του γκρεμού» βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση, όπως σχολίασε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , με τη Γερμανίδα καγκελάριο να συνεχίζει μέχρι τελευταίας στιγμής τον κύκλο επαφών με τον υπό παραίτηση επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ. «Δε θα με απολύσει η Μέρκελ» δήλωσε ο Χ. Ζεεχόφερ λίγο πριν τη συνάντηση
Συνάντηση με τον Χ. Ζεεχόφερ πραγματοποιεί η Άνγκελα Μέρκελ με τη μεσολάβηση του Προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου, με το επίκεντρο στραμμένο σε πιθανές λύσεις στην κρίση που διέπει την κυβέρνηση.
Τα πρώτα σύννεφα στην κυβέρνηση είχαν ήδη αρχίσει να φαίνονται όταν οι κυβερνητικοί έτεροι, CDU και CSU, διαφωνούσαν ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Οι Χριστιανοκοινωνιστές είχαν δώσει διορία ορισμένων ημερών στη Μέρκελ ώστε να βρει λύση στο ζήτημα, όπως το συγκυβερνών κόμμα δεν έμεινε ευχαριστημένο με τις συμφωνίες της Γερμανίδας καγκελάριου.
Οι συμφωνίες συμπεριλάμβαναν επιστροφή προσφύγων που βρέθηκαν στη Γερμανία, ενώ είχαν καταγραφτεί αρχικά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, υποστηρίζει ένα μεταναστευτικό σχέδιο το οποίο προβλέπει την άμεση επαναπροώθηση των μεταναστών οι οποίοι φτάνουν στα γερμανικά σύνορα από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία είχαν αιτηθεί άσυλο που είχε απορριφθεί, ή την επαναπροώθηση μεταναστών οι οποίοι δεν έχουν στην κατοχή τους έγκυρα έγγραφα.
Την Κυριακή, ο Χ. Ζεεχόφερ, υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία του CSU, ωστόσο δήλωσε ότι θα καταβάλει μια τελευταία προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων προσφύγων.
Μιλώντας σήμερα σε συνεδρίαση του προεδρείου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι τα δύο χριστιανικά κόμματα βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού», όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.
«Δε θα με απολύσει η Μέρκελ»
Λίγο πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις ο κυβερνητικός εταίρος ανέβασε τους τόνους. «Δεν θα αφήσω να με απολύσει μια Καγκελάριος η οποία είναι Καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χ. Ζεεχόφερ στην γερμανική εφημερίδα, Sueddeutsche Zeitung.
«Βρίσκομαι σε μια κατάσταση η οποία είναι για μένα αδιανόητη. Το άτομο το οποίο βοήθησα να ανέβει στη σέλα, με πετάει τώρα έξω». «Μπορώ να μείνω σε μια θέση, αν η βασική γραμμή δεν είναι σωστή;», διερωτήθηκε.
Αποχαιρετώντας την «παλιά Γερμανία»
«Τη χθεσινή νύχτα δρομολογήθηκε ο οριστικός αποχαιρετισμός της παλιάς Γερμανίας. Δεν χρειάζεται να δραματοποιεί κανείς την κατάσταση πέραν του δέοντος. Στην Ολλανδία εκπροσωπούνται περισσότερα από 12 κόμματα στη Βουλή και παρά ταύτα η χώρα κυβερνάται καλά. Ωστόσο συνιστά πάντα ρίσκο να αντικαταστήσει κανείς ένα δοκιμασμένο σύστημα με μια νέα τάξη πραγμάτων τα προτερήματα της οποίας δεν είναι ακόμη εμφανή» γράφει το περιοδικό Der Spigel, το οποίο φέρει εξώφυλλο με τίτλο «Ήταν κάποτε μια ισχυρή χώρα».
Η ειρωνεία της ιστορίας έγκειται στο ότι τις πένθιμες καμπάνες του παλιού κομματικού συστήματος σήμανε ακριβώς εκείνο το κόμμα που ήθελε όσο κανέναν άλλο να το διατηρήσει. Σε αντίθεση με τη Μέρκελ, η CSU δεν ήθελε να παραδώσει το δεξιό άκρο του δημοκρατικού τόξου σε άλλο κόμμα. Επί της αρχής ήταν η σωστή θέση. Ωστόσο η πρακτική υλοποίησή της απαιτούσε μια ιδιαίτερη πολιτική επιδεξιότητα την οποία δεν διαθέτει η ηγεσία των Χριστιανοκοινωνιστών. Τις επιπτώσεις πρέπει να τις επωμιστεί τώρα ολόκληρη η χώρα», προσθέτει.
Guten Abend! Der neue SPIEGEL ist da. Ab morgen am Kiosk und in den Briefkästen unserer Abonnenten, digital ab jetzt hier: https://t.co/q7A0AVf6yd pic.twitter.com/fA5bglhAIv
— DER SPIEGEL (@DerSPIEGEL) June 29, 2018
Bild: Φτηνά κόλπα από Μέρκελ
Θετικά αποτιμά τη διαμάχη του κυβερνητικού συνασπισμού η Bild, θεωρώντας πως είναι προς όφελος της Γερμανίας αφού ουσιαστικά αναζωογονεί τη δημοκρατία της: «Με εικονικά μέτρα από τις Βρυξέλλες, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιχείρησε να θάψει τη διαμάχη αυτή. Η προσπάθεια κορυφώθηκε με τον ισχυρισμό της ότι προχώρησε σε συμφωνίες για εσπευσμένη επιστροφή προσφύγων με 14 χώρες, γεγονός που στο μεταξύ διαψεύδουν τρεις χώρες».
«Το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για φθηνά κόλπα προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Οι διαψεύσεις αυτές είναι ντροπιαστικές για τη Γερμανία. Η διαμάχη πρέπει να επιλυθεί. Χωρίς την CSU δεν θα υπήρχε. Χωρίς την CSU θα συνεχίζαμε να επιτρέπουμε να εισέρχονται στη χώρα άνθρωποι που έχουν απαγόρευση εισόδου και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουμε καν. Τόσο μεγάλη ήταν η αποτυχία της διοίκησης και της πολιτικής. Χωρίς την CSU θα παραδίδαμε στην AfD αμαχητί μια από τις σημαντικότερες συζητήσεις και δη στην κρισιμότερη φάση της. Η διαμάχη για τα σύνορά μας είναι σημαντική για τη δημοκρατία μας. Η Γερμανία θα εξέλθει ενισχυμένη από αυτή» αναφέρει επίσης η εφημερίδα.
Τις ευρύτερες συνέπειες ενδεχόμενης κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού επιχειρεί να αναδείξει το σχόλιο της αυστριακής Die Presse. «Το ότι η Μέρκελ αποδέχθηκε 62 από τα 63 σημεία του σχεδίου Ζέεχοφερ για την προσφυγική πολιτική μάλλον εξέπληξε ακόμη και τον ίδιο. Εξαιτίας μόλις ενός σημείου -της απαγόρευσης εισόδου σε συγκεκριμένους πρόσφυγες- ο Ζέεχοφερ θέλει να παραιτηθεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Και αυτό, παρότι ο ίδιος έδειχνε κατανόηση στις διερευνητικές του 2017 για το ό,τι οι επαναπροωθήσεις δεν μπορούν να γίνουν έτσι απλά και ενώ η ίδια η Μέρκελ είπε χθες ότι και δικός της στόχος είναι ο περιορισμός της μετανάστευσης. Ωστόσο είναι πλέον αργά για να επικρατήσει η λογική, οι εξελίξεις ενδέχεται να προκαλέσουν κρίση όχι μόνον στη Γερμανία αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη» γράφει.