Συγκρατημένη αισιοδοξία και θετικά σχόλια είχε η συζήτηση για την Ελλάδα και την έξοδο από τα μνημόνια την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου παραβρέθηκαν ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την έξοδο της Ελλάδας από το 3ο μνημόνιο στις 20 Αυγούστου.
 
Ο Σεντένο έκανε λόγο για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα το γνωρίζει και είναι πεπεισμένη γι' αυτό». Στη συνέχεια, τόνισε ότι η συμφωνία της 21ης Ιουνίου του Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «θα βελτιώσει το αίσθημα των αγορών». Για τη συμφωνία είπε ότι μέχρι το 2033 η χώρα θα καταβάλει λιγότερους τόκους και κεφάλαια για την αποπληρωμή του χρέους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για να στηριχθούν η οικονομία και οι πολίτες. «Η συμφωνία που πετύχαμε θα βελτιώσει το αίσθημα της αγοράς και η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών» τόνισε ο Σεντένο.
 
«Σήμερα η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με υγιή θεμέλια για βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς. Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου», συμπλήρωσε. Τέλος, ανέφερε ότι η συμφωνία του Eurogroup «καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2022», ενώ για το τέλος του μνημονίου τόνισε ότι «η 20ή Αυγούστου είναι μία ημερομηνία που πρέπει να συγκρατήσουμε, μία μέρα που πρέπει να γιορτάσουμε. Στη διάρκεια του προγράμματος η Ελλάδα υιοθέτησε πάνω από 450 διαρθρωτικά μέτρα. Φυσικά, η εφαρμογή χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει. Και χρειάζεται υπομονή, η οποία όμως μερικές φορές δεν υπάρχει».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ελλάδα «αλλάζει σελίδα» για να γίνει πάλι μία «φυσιολογική χώρα» στην ευρωζώνη. Επιπλέον, σημείωσε ότι η «ενισχυμένη εποπτεία» δεν αποτελεί 4ο μνημόνιο. «Όσοι μιλούν για 4ο πρόγραμμα λένε ψέμματα» τόνισε.
 
Αναφορικά με τη συμφωνία του Eurogroup, είπε χαρακτηριστικά ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί πάρα πολύ και ότι προβλέπεται ότι 1,2 δισεκ. ευρώ θα εξοικονομούνται κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πληρώνει τόκο για τα δάνειά της πριν το 2033, κατέληξε.
 
Όπως είπε, αποφεύχθηκε το σενάριο του Grexit, κάτι που θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι ουδέποτε στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε μια χώρα να κάνει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις μέσα σε τόσα λίγα χρόνια.
 
«Σε αντίθεση με αυτά που άκουσα χθες στην Αθήνα από ορισμένους πολιτικούς- οι οποίοι πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτά που λένε, διότι ένας πολιτικός δεν μπορεί να στρέφεται κατά της αλήθειας- η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα. Είναι ένα πλαίσιο προκειμένου να εφαρμοστούν οι εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις» υποστήριξε.
 

Πυρά ΝΔ σε Μοσκοβισί

 
Συνεχίζοντας την κριτική της ΝΔ προς τον Μοσκοβισί, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της , Μανώλης Κεφαλογιάννης, απάντησε στον Μοσκοβισί, τονίζοντας πως «στην Αθήνα ο κ. Μοσκοβισί δεν συμπεριφέρθηκε ως αξιωματούχος της ΕΕ. Περισσότερο συμπεριφέρθηκε ως υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεκδικώντας τη θέση του κ. Γιούνκερ. Δεν ξέρω για ποιους λόγους, δικούς του, υιοθέτησε με ανεπίτρεπτο τρόπο το κυβερνητικό αφήγημα για τάχα καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, όπως μας είπε και σήμερα. Αντίθετα, ο κ.Τσίπρας έχει δεσμευθεί για νέα, επαχθή μέτρα για τα επόμενα χρόνια».
 
Και πρόσθεσε ότι «συνεργάστηκε με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις» αν και είχε «κάποια προβλήματα με τον κ.Βαρουφάκη».
 
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε από τους Σοσιαλδημοκράτες ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος απευθυνόμενος στον Μ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως «μου φαίνεται παράδοξη κατάσταση, ο εκπρόσωπος του κόμματος που ανέβασε το έλλειμμα στο 15% του ΑΕΠ, αντί να συγχαίρει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να αναγνωρίσει τα σφάλματα του κόμματός του, επιτίθεται σε αυτήν. Η συμφωνία που κατέληξε το Eurogroup για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος για τα μέτρα ελάφρυνσης είναι ορόσημο για να επανέλθει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη».
 

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Παπαδημούλης

 
Από τη μεριά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε ότι «όσα μας ανακοίνωσαν σήμερα ο κ.Σεντένο και ο κ.Μοσκοβισί εκ μέρους του Eurogroup και της Κομισιόν πιστοποιούν ότι η πατρίδα μου, η Ελλάδα, κάνει ένα θετικό βήμα. Νιώθουμε, όσοι συμβάλαμε σε αυτό το θετικό βήμα, ικανοποίηση. Αλλά δεν πανηγυρίζουμε, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού υπέφερε πολύ και συνεχίζει να υποφέρει από τις οδυνηρές συνέπειες της χρεοκοπίας και των άγριων μνημονιακών μέτρων».
 
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, είπε στην Deutsche Welle ότι η ελληνική οικονομία είναι «σε καλό δρόμο», αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τον «λογαριασμό των χαμένων ευκαιριών της τελευταίας τριετίας». Αν και οι ευρωπαϊκή εικόνα της χώρας είναι θετική, δεν πρέπει να συγχέεται «με το τί ακριβώς συμβαίνει για παράδειγμα στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα που έχει τριπλάσια φορολογία από τη γειτονική Βουλγαρία. Τί γίνεται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν τους δίνουν δάνεια οι τράπεζες γιατί και αυτές είναι σε δύσκολη κατάσταση. Πώς απορροφάται η ανεργία, που απορροφάται κατά 55% με θέσεις μερικής απασχόλησης».
 
«Υπάρχουν όλα αυτά τα ζητήματα που κάνουν μία δύσκολη καθημερινότητα και εμείς που συζητάμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη γενική εικόνα έχουμε έναν κίνδυνο να ξεχάσουμε τα ειδικά ζητήματα, που προσδιορίζουν και τη διάθεση της ελληνικής κοινής γνώμης» κατέληξε.
 

Θετικά σχόλια από την Ευρωβουλή

 
Ο αυστριακός ευρωβουλευτής της Κεντροδεξιάς, Ότμαρ Κάρας, επεσήμανε ότι «καμία χώρα του ΟΟΣΑ δεν έχει υλοποιήσει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» όσο η Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε πως «ευχαριστώ και συγχαίρω τους πολίτες της Ελλάδας, άνδρες και γυναίκες και τους πολιτικούς που απέδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι να ξεκινήσουν, μαζί με την ΕΕ, την πορεία της ανανέωσης της χώρας τους». Ο Γερμανός φιλελεύθερος Βολφ Κλιντς, διερωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να λέμε ότι μία χώρα σώθηκε, όταν πριν τη διάσωση το χρέος ήταν 110% του ΑΕΠ και μετά τη διάσωση πήγε στο 180%;».
 
Ο επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Φιλίπ Λάμπερτς, σημείωσε ότι «οκτώ χρόνια, οκτώ ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν σε καθεστώς χρηματοδοτικής συνδρομής. Βλέπουμε ότι έχουμε οικονομική ανάκαμψη, ισοζύγιο πληρωμών ισοσκελισμένο, επιστρέφει κι ο τουρισμός, όλα πάνε πάρα πολύ καλά, μόνο που για εμάς φαίνεται ένα τεράστιο σκάνδαλο όλα αυτά τα οκτώ χρόνια. Βλέπουμε ότι για πάρα πολλά χρόνια ανεχτήκαμε ένα πολύ υψηλό έλλειμμα, και βλέπουμε ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια από τους προκατόχους της κυβέρνησης αυτής να καταφέρουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα». Ο Καταλανός ευρωβουλευτής Ραμόν Τραμόσα, επανέλαβε τις δηλώσεις Μοσκοβισί ότι ήταν «πολύ καλή είδηση ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί πλέον στα πόδια της».
 
Ο Βέλγος Ευρωβουλευτής Τομ Φαντενκεντελέρε εκτίμησε πως «η Ελληνική οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει, οι εξαγωγές αυξάνονται, οπότε το καράβι μας απέφυγε το ναυάγιο και μάλιστα φαίνεται ότι έχει τώρα ούριο άνεμο για να πλεύσει. Βέβαια, δεν έχει φτάσει ακόμα στον προορισμό του, καραδοκεί καταιγίδα. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε μέτρα για βιώσιμη ανάπτυξη και μέτρα που θα έχουν μια διάρκεια».
 
Τέλος, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Κώστας Μαυρίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ήταν στα όρια της εξόδου από την Ευρωζώνη, μόλις το 2015. Κάποιοι την έσπρωχναν στον γκρεμό – και Έλληνες πολιτικοί, αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι – ανάμεσά τους, και ορισμένοι Υπουργοί Οικονομικών και γνωρίζουμε ποιοι ήταν. Γι’ αυτό σήμερα έχουμε καλά νέα. Τα εύσημα λοιπόν τα οφείλουμε και στον Επίτροπο Μοσκοβισί και στον Πρόεδρο του Eurogroup Σεντένο, αλλά και σε ορισμένους που δεν βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα σήμερα».
 
«Για παράδειγμα, απέναντι σε αυτούς που έστελναν την Ελλάδα στον γκρεμό, αυτή η πολιτική ομάδα με τον Πρόεδρο της, απλώσαμε το χέρι στον ελληνικό λαό, πέραν από κυβερνήσεις και ιδεολογίες, γιατί θέλαμε να στηρίξουμε τον Ελληνικό λαό που υπέφερε και πλήρωσε τεράστιο κόστος» κατέληξε.