Κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης για την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για σχέση με τη διαπλοκή, με αφορμή την υπόθεση Φρουζή,  και τον κάλεσε να καταλάβει οως η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. «Πάρτε το απόφαση κ. Μητσοτάκη Και σας παρακαλώ, μεταφέρετέ το και στους φίλους σας τους Φρουζήδες και τους άλλους επιφανείς επιχειρηματικούς παράγοντες που νομίζουν ότι η χώρα τους ανήκει, Η Ελλάδα δεν τους ανήκει. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω».

Αναφερόμενος στις κατηγορίες της ΝΔ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο Κ. Μητσοτάκης παρασύρεται από την ακροδεξιά φατρία του κόμματος του και δίνει πάτημα σε εθνικιστικές και φασιστικές ομάδες που απειλούν.

«Παρασυρόμενος από την ακροδεξιά φατρία που ηγείται του κόμματος σας. Αποφασίσατε να παίξετε με ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Να διχάσετε τους έλληνες για να κρατήσετε ενωμένο το κόμμα σας. Σπείρατε όμως ανέμους και θα θερίσετε θύελλες. Δώσατε την ευκαιρία σε κάθε λογής εθνικιστικές και φασιστικές ομάδες, να βγουν από τις κρυψώνες τους στο προσκήνιο. Να απειλούν, να διοργανώνουν αντισυγκεντρώσεις σε συγκεντρώσεις άλλων κομμάτων πράγμα που είχαμε να δούμε από τη δεκαετία του 1960».

«Έχετε στήσει παρακράτος διαπλοκής»

Ο Κ. Μητσοτάκης βρήκε πάτημα στο δημοψήφισμα του 2015, επισημαίνοντας πως ο Α. Τσίπρας συνεχίζει να κυβερνά με ψέματα «Η Ελλάδα συνεχίζει να ζει με τις συνέπειες του “μαύρου 2015”. Τρία χρόνια μετά το “όχι” συνεχίζετε να κυβερνάτε με ψέματα. Μπορεί κάποιοι στην οικογένεια σας να θρηνούν κάθε μέρα που το όχι έγινε ναι, αλλά για τους υπόλοιπους η σημερινή επέτειος μία οδυνηρή αλλά και χρήσιμη αφορμή να αναλογιστούμε τι σημαίνει ο λαϊκισμός στην εξουσία. Ψέματα λέγατε τον Ιανουάριο του 2015, ψέματα λέγατε το Σεπτέμβριο του 2015, ψέματα λέτε και τώρα».

Παράλληλα, επανέλαβε πως παρά τις κυβερνητικές φιέστες, δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο, καθώς τα μνημονιακά μέτρα και ο στραγγαλισμός της πραγματικής οικονομίας δεν επιτρέπει την κανονική πρόσβαση στις αγορές.

«Δεν μπορείς να μιλάς για μεταμνημονιακή εποχή όταν έχεις ψηφίσει τέτοια μνημονιακά μέτρα και τόσο αυστηρούς στόχους. Είχε δεσμευτεί άλλη χώρα όταν βγήκε από προγράμματα σε ψηφισμένα δημοσιονομικά μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος; Πουθενά δεν έγινε. Για αυτό και μιλάμε για την Ελλάδα ως μία ειδική περίπτωση. Δεν  είναι ούτε καθαρή ούτε ασφαλής η έξοδος. Αυτό δε λέγεται ούτε τέλος των μνημονίων ούτε κανονική έξοδος στις αγορές. Τη λεγόμενη ασφάλεια την έχετε γιατί έχετε κρατήσει ένα μαξιλάρι από υπόλοιπα δανείων και συσσώρευση υψηλών πρωτογενών από το στραγγαλισμό της πραγματικής οικονομίας».

Τέλος, προσπάθησε να επιστρέψει στον πρωθυπουργό τις κατηγορίες για διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα, κατηγορώντας πως έχει στήσει παρακράτος διαπλοκής. «Εσείς δεν έχετε συναντηθεί με επιχειρηματίες; Με το Μαρινάκη, το Λαυρεντιάδη, το Μελισσανίδη, το Μπόμπολα, τον Καλογρίτσα; Με το δικηγόρο των off shore, τι δουλειά είχε ο Παππάς; Η εποχή που παριστάνετε το έντιμο παλικάρι που βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα της διαπλοκής έχει παρέλθει. Είστε αδίστακτος και βαθιά διαπλεκόμενος πολιτικός. Και ανακαλύψατε τη διαπλοκή πολύ νωρίτερα και με ισχυρούς δεσμούς από ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είστε πίσω από το παρακράτος που στοχεύει με στημένα δημοσιεύματα εμένα και την οικογένεια μου. Έχετε χτίσει παρακράτος διαπλοκής και τολμάτε να μιλήσετε για μένα. Οι πολίτες θέλουν καθαρές κουβέντες και ψάχνουν καθαρές λύσεις, Μάθαμε όλο από την εμπειρία των μνημονίων και την επικράτηση του λαϊκισμου. Καθώς οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν, ανακύπτουν νέα διλήμματα».

«Η κυβέρνηση έφυγε ήδη»

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μετράει αντίστροφα μέχρι να πέσει, ενώ κάλεσε τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη να ψηφίσει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το κόμμα της για να μην υπάρξει περικοπή στις συντάξεις.

Σύμφωνα με τη Φ. Γεννηματά, «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πανηγύριζαν την τυπική λήξη του αχρείαστου, δικού τους μνημονίου. Που ήταν αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής το α’ εξάμηνο του 2015, το οποίο στοίχισε περίπου 200 δισ. στη χώρα», ενώ επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει αποδομηθεί, εστιάζοντας στη διχογνωμία που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. «Η κυβέρνηση έφυγε ήδη και βρίσκεται σε αποδρομή. Οι υπουργοί των ΑΝΕΛ λένε ότι η υπογραφή του πρωθυπουργού είναι ανίσχυρη».

Υποστήριξε πως δεν υπάρχει τέλος των μνημονίων, ενώ για την ελάφρυνση του χρέους, τόνισε ότι η κυβέρνηση υποχώρησε και σε αυτό σο θέμα. «Είναι  πράγματι το τέλος των μνημονίων; Όχι βέβαια. Υπάρχουν πράγματι ουσιαστικές ρυθμίσεις για το χρέος; Όχι, δεν υπάρχει κανένα κούρεμα όπως το “τρισκατάρατο”, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, PSI. Πήραμε μόνο μια αναβολή των τόκων. Η απόφαση είναι σαφής υποχώρηση».

Αναφερόμενη στα εγκωμιαστικά σχόλια των δανειστών για την κυβέρνηση, δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει επειδή τους έχει παραδωθεί η δημόσια περιουσία. «Βλέπουν πράγματι οι εταίροι μας οριστική έξοδο; Βλέπουν πως δεν έχουν άλλες οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα, και γιατί υπάρχουν υψηλά πλεονάσματα, και γιατί έχει υποθηκευθεί η δημόσια περιουσία».

Τέλος κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να ψηφίσει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η ΔΗΣΥ για να μην περικοπούν οι συντάξεις, αντί για την κατάθεση δικής του τροπολογίας, ενώ ζήτησε τη δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι «θα ψηφίσει την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για να μην περικοπούν οι συντάξεις».

«Οι θεατρινισμοί δεν κρύβουν την πραγματικότητα»

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων της Βουλής, λέγοντας ότι επιδίδονται σε θεατρινισμούς, την ώρα που έχουν υπογράψει το τρίτο μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα που αυτό περιείχε, ενώ υπογράμμισε ότι «οι αντιπαραθέσεις μεταξύ τους για το ποιος είναι ο απατεώνας και ποιος ο καλύτερος διαχειριστής δεν μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία τους για τη μείωση των συντάξεων, τη μείωση του αφορολογήτου, τις λαϊκές θυσίες που θα συνεχιστούν για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων».

Χαρακτήρισε πρόκληση τη στάση της κυβέρνησης που εμφανίζει ως φιλολαϊκή στροφή τη μείωση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά, την ώρα που στο τρίτο μνημόνιο, όλα τα κόμματα που το ψήφισαν, δεσμεύτηκαν για την κατάργησή του. Επισήμανε πως αν η κυβέρνηση ήθελε την ανακούφιση του λαού και των εργαζομένων, μπορεί να ψηφίσει τις τροπολογίες που κατέθεσε την Πέμπτη το ΚΚΕ για να μην μειωθούν οι συντάξεις και να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι παραμένει σταθερό και εξασφαλίζει μόνο μία χρονική μετάθεση δέκα ετών, μεταφέροντας ουσιαστικά την αποπληρωμή του σε τρεις γενιές εργαζομένων και κατήγγειλε το κυβερνητικό αφήγημα περί λήξης της εποπτείας, καθώς η συμφωνία για τη «μεταμνημονιακή» περίοδο προβλέπει μόνιμο και αυστηρό έλεγχο των δανειστών.

«Δεν θα γίνουμε οι Καμμένοι του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι δεν πρόκειται να πάρει τη θέση των ΑΝΕΛ και άφησε αιχμές για τον Π. Καμμένο. «Θέλω να απαλλάξω τον κ. Καμμένο από το μόνιμο άγχος του. Δεν θα γίνουμε οι «Καμμένοι» του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να συνεχίσει τα υπερπολυτελή ταξίδια με χρέωση στον λαό. Εμείς έχουμε άλλα σχέδια, άλλες αρχές».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο Σ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναγνωρίσει τη συμβολή των υπολοίπων κομμάτων που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο.

«Το δημοψήφισμα ήταν μια βουτιά προς τα πίσω, ένας επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός. Ένα ερώτημα που δεν ήταν ερώτημα και μια απάντηση που δεν ήταν απάντηση. Η χώρα σώθηκε από τον ξαφνικό θάνατο χάρη στις προσπάθειες που έγιναν την επόμενη μέρα στο Προεδρικό Μέγαρο. Οφείλετε να αναγνωρίσετε, κ.Τσίπρα, τη συμβολή των πολιτικών αρχηγών που στις 6 Ιουλίου 2015 στήριξαν την στροφή σας στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Και αν πείτε ένα μεγάλο συγνώμη για τις τραγικές σας αποφάσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Τέλος, υποστήριξε πως ο μεγάλος κίνδυνος είναι να βγει η χώρα από τα μνημόνια, χωρίς να αντιληφθούμε πως η λύση είναι μια πολιτική με φιλελεύθερες αρχές και μεταρρυθμιστική ορμή. «Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην κοινωνία μας είναι να βγούμε από τα μνημόνια χωρίς να καταλάβουμε γιατί μπήκαμε. Χωρίς να αναγνωρίσουμε τα λάθη και χωρίς να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας, χωρίς να αλλάξουμε. Η χώρα έχει ανάγκη μια πολιτική με φιλελεύθερες αρχές, μεταρρυθμιστική ορμή και σύγχρονες αντιλήψεις, με ευαισθησία απέναντι σε αυτούς που δεν μπορούν και αυστηρότητα απέναντι σε αυτούς που δεν θέλουν.

Η λύση είναι μία: Νέα μυαλά που δεν θα είναι διαβρωμένα από τον παλιό τρόπο σκέψης. Νέα μυαλά, χωρίς εξαρτήσεις. Νέα μυαλά, με εμπειρία στην κανονική ζωή. Η λύση είναι μεγάλες αλλαγές παντού. Χωρίς φόβο, αλλά με πάθος».