Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σχετικά με το αν θα υπάρξει μομφή κατά του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ, σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών. «Όλα είναι στο τραπέζι» δήλωσε
«Ο κ. Ιβάνοφ δεν μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία. Αν δεν υπογράψει τώρα τη συμφωνία, θα πρέπει να το κάνει μετά το δημοψήφισμα», ανέφερε ο Ζ. Ζάεφ στο βουλγαρικό πρακτορείο BGLES, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της χώρας «δεν μπορεί να σταματήσει την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ».
Επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.
«Οι πολιτικοί θα πρέπει να σέβονται τη γνώμη του λαού» συνέχισε ο κ. Ζάεφ και τόνισε: «Αυτός που πρέπει να ψηφίσει, θα ψηφίσει και αυτός που πρέπει να υπογράψει, θα υπογράψει, γι’ αυτό υπηρετούμε τους πολίτες».
Πριν από λίγες ο Γκ. Ιβάνοφ εξαπέλυσε βολές κατά τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος είχε διαμηνύσει ότι ο Πρόεδρος θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών αν αυτή περάσει από δημοψήφισμα.
«Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν έχει αλλάξει τη θέση του και καμία μορφή πίεσης, εκβιασμού ή απειλών δεν θα τον κάνει να αλλάξει άποψη» ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Προέδρου, η οποία διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Ζ. Ζάεφ.