«Είναι σημαντικό για μας σε ό,τι συμβεί να τηρηθούν διαδικασίες κράτους δικαίου και να ακουστεί και να ελεγχθεί η θέση των ενδιαφερομένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, αναφορικά με τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από την κυβέρνηση Ερντογάν.
 
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 18.632 άτομα είδαν τα ονόματα τους να δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων την Κυριακή, η οποία ανακοίνωσε την απόλυσή τους.
 
Ο Μπρόιλ αναφέρθηκε και στην ελευθερία έκφρασης της Τουρκίας, σημειώνοντας πως είναι κομβικής σημασίας οι υποχρεώσεις της χώρας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σχετικά με την επικείμενη απαγόρευση λειτουργίας τουρκικών ΜΜΕ, υπογράμμισε πως «τέτοιες ειδήσεις βεβαίως μας γεμίζουν ανησυχία και καλούμε την Τουρκία να τηρούνται σε αυτές τις διαδικασίες τα κριτήρια του κράτους δικαίου», αναφέρει η «Καθημερινή».
 
Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει μέσω του πρώην Καγκελαρίου της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, στην ορκωμοσία του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον Μπρόιλ να σημειώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει προσκληθεί και είθισται να εκπροσωπείται από κάποιον πρώην αξιωματούχο, ο οποίος κατείχε παρόμοιο αξίωμα.