Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», την Τρίτη το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση των Παμμακεδονικών Οργανώσεων με την οποία ζητούσαν να ανασταλεί η συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, κρίνοντας τη πρόωρη και ως αόριστη.
Οι Οργανώσεις ζητούσαν την αναστολή και ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, επειδή παραβιάζει το άρθρο 27 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, απαιτείται προηγούμενη ψήφισή του από την Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας). Παράλληλα, υποστήριζαν ότι παραβιάσθηκε η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, του άρθρου 1 παρ. 3 Συντάγματος, επειδή υπογράφηκε παρά την αντίθεση σύσσωμου του ελληνικού λαού στην οποιαδήποτε παραχώρηση ονόματος, χωρίς διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ υποστήριξαν ότι παραβιάσθηκε και η αρχή της δεδηλωμένης για το θέμα της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας.
Οι δικαστές του ΣτΕ αποφάσισαν ότι από τη συμφωνία δεν προκύπτει ότι οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, ούτε ότι θα έχουν δημιουργηθεί μη αντιστρεπτές νομικές καταστάσεις.
Οι Οργανώσεις θεωρούν πως είναι άμεσος ο κίνδυνος απώλειας της ονομασίας «Μακεδονικός» για τα ελληνικά προϊόντα και τονίζουν ότι οι οικονομικές συνέπειες στα προερχόμενα από τη Μακεδονία Ελληνικά προϊόντα θα είναι δυσθεώρητες, ενώ είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αμφισβητήσεις Ελληνικών σημάτων και επωνυμιών προϊόντων και επιχειρήσεων.
Οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν ότι αυτό δεν μπορεί να κριθεί επί του παρόντος, κάνοντας λόγο για αόριστο ισχυρισμό. «Ο ισχυρισμός αυτός, αναφερόμενος, μάλιστα, σε ενδεχόμενες, μελλοντικές και αβέβαιες καταστάσεις, που άλλωστε δεν προκαλούνται ευθέως από το κείμενο της συμφωνίας, είναι, εν πάση περιπτώσει, απορριπτέος -πέραν της αοριστίας του- ως προβαλλόμενος εκ συμφέροντος τρίτου, δεδομένου ότι οι αιτούντες ούτε προβάλλουν ούτε προκύπτει ότι έχουν ορισμένο νομικό δεσμό με συγκεκριμένο προϊόν, σήμα ή επιχείρηση που πλήττεται άμεσα από την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας».
Σχετικά με τους ισχυρισμούς των Οργανώσεων για άμεση συνέπεια αναθεώρησης των σχολικών εγχειριδίων προς την κατεύθυνση της παραποίησης της Ελληνικής ιστορίας, το ΣτΕ αναφέρει πως «δεν προκύπτει ότι επίκειται οπωσδήποτε η αναθεώρηση των σχολικών εγχειριδίων, πολύ περισσότερο δε, προς ποιά κατεύθυνση θα κινηθεί αυτή, εφόσον κριθεί αναγκαία από τη διεπιστημονική επιτροπή που θα συγκροτηθεί».