Σε συμφωνία κατέληξαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με τις σχέσεις εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Την Τετάρτη οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να προωθηθεί μια σειρά μέτρων για τη γεωργία, τη βιομηχανία και την ενέργεια, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση των δύο πλευρών για το εμπόριο.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης βρίσκονταν σε τεταμένη κατάσταση με τις δύο πλευρές να απειλούν για την επιβολή επιπρόσθετων δασμών. Την κόντρα πυροδότησε και η πρόσφατη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με την Ιαπωνία, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί, να εξηγεί ότι δεν αποτελεί «αντι-αμερικανική» συνθήκη. Επιπλέον, ο Τραμπ έφτασε στα άκρα τις σχέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων τονίζοντας ότι «σας το είπα! Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο πέντε δίσ. δολαρίων σε μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις μας, τη Google. Έχουν πραγματικά εκμεταλλευθεί τις ΗΠΑ, αλλά όχι για πολύ ακόμα», αναφορικά με πρόστιμο που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του αμερικανικού κολοσσού Google.
 
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως τα δύο μέρη προτίθενται να κινηθούν αμοιβαία προς τον σκοπό να υπάρχουν «μηδέν τελωνειακοί δασμοί» στις ανταλλαγές τους στη βιομηχανία, με εξαίρεση τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ωστόσο, δεν ορίστηκε καμιά προθεσμία για αυτό. «Θα εργαστούμε για να μειώσουμε τους φραγμούς (των δασμών) και να αυξήσουμε το εμπόριο στους τομείς των υπηρεσιών, των χημικών και των φαρμακευτικών προϊόντων, των ιατρικών προϊόντων και ακόμη και της σόγιας», δήλωσε ο Τραμπ.
 
Επιπλέον, τόνισε ότι «θα εργαστεί» για τη λύση του ζητήματος των πρόσθετων δασμών σε χάλυβα (25%) και αλουμινίου (10%) που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη. Δεν διευκρινίστηκε αν αυτό σημαίνει αναστολή της ισχύος των πρόσθετων δασμών. Από την πλευρά του ο Ζ. Γιουνκέρ διευκρίνισε ότι τα ευρωπαϊκά αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς θα αρθούν επίσης.
 
Στη συμφωνία περιλαμβάνεται ότι η Ευρώπη θα αγοράζει μεγαλύτερες ποσότητες σόγιας από Αμερικανούς παραγωγούς. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καθώς το 94% της σόγιας που καλλιεργείται στις ΗΠΑ ανήκει σε ποικιλίες γενετικά τροποποιημένες για να αντέχουν στα ζιζανιοκτόνα, σύμφωνα με δεδομένα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας είναι απαγορευμένη στην Ευρώπη, ενώ η σόγια θα πρέπει εξάλλου να λάβει άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ.
 
Δεν θα επιβληθεί κανένας νέος τελωνειακός δασμός στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, ενώ ο Λευκός Οίκος είχε δώσει εντολή να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων δασμών ύψους έως και 25% στα αυτοκίνητα που έρχονται από την Ευρώπη.
 
Η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. «Θα τις διευκολύνουμε», είπε ο Τραμπ, πάντως εκτίμησε πως οι χώρες μέλη της ΕΕ θα αγοράζουν στο μέλλον «μαζικές» ποσότητες.
 
Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να μεταρρυθμιστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), με στόχο να διευθετηθεί «το πρόβλημα των κακόβουλων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, της εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογιών, των (κρατικών) ενισχύσεων της βιομηχανίας, των στρεβλώσεων που δημιουργούνται από κρατικές επιχειρήσεις και της υπερπροσφοράς», δήλωσε ο Τραμπ.


Χαιρετίζει τη συμφωνία το Βερολίνο

 
«Δεν πρόκειται ακόμη για το επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως καθιστά πιο πιθανή από πριν μια θετική έκβαση στην όλη συζήτηση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο και τον προστατευτισμό», δήλωσε ο Χάικο Μάας, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Και πρόσθεσε ότι «η Αμερική και η Ευρώπη δεν είναι αντίπαλες (…) Είμαστε εταίροι και σύμμαχοι με κοινές αξίες και συμφέροντα».
 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ εμφανίστηκε πιο ενθουσιώδης, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «σημαντική πρόοδο» που θα βοηθήσει στην αποφυγή εμπορικού πολέμου και θα σώσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. «Καταπληκτικό για την παγκόσμια οικονομία», ανάρτησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.