Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς «για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες και να είναι απλές χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις».
 
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Δ. Τζανακόπουλος μίλησε για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Μάτι, τονίζοντας ότι πρωθυπουργός συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες και στρατιώτες, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, αλλά και τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών, που βρίσκονται στο πεδίο.

O υπουργός Επικρατείας τόνισε πως έμπρακτη ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι η στήριξη των πληγέντων, η προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών και η λήψη μέτρων για τη αντιμετώπιση των στρεβλώσεων, με στόχο την αποτροπή ανάλογων συμβάντων στο μέλλον. «Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της», είπε.

 
Είπε επίσης ότι «οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται» και ανέφερε πως την ώρα την επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής την περασμένη Δευτέρα δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι, ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί. Τόνισε επιπλέον πως μόλις η κυβέρνηση διασταύρωσε τις πληροφορίες για νεκρούς, ο ίδιος ενημέρωσε τους πολίτες για τις εξελίξεις. «Πώς να κρύψεις νεκρούς;», διερωτήθηκε.
 
Επιπλέον, ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε γνωστό ότι το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών. «Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη και να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις», δήλωσε. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής υπό τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναδάκη «για την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας με στόχο την ενίσχυση του επιτελικού και συντονιστικού ρόλου της».
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιπλέον μετέφερε την εντολή του Α. Τσίπρα, ώστε «οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις».
 
«Εκπονείται σχέδιο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των “οικιστικών στρεβλώσεων” σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και δέσμη συγκεκριμένων χωροταξικών παρεμβάσεων στο Μάτι», ανακοίνωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Aναφέρθηκε, επίσης, στα άμεσα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται στις πυρόπληκτες περιοχές.

«Από την Παρασκευή 23/07 έχουν ολοκληρωθεί οι 3.676 αυτοψίες που διενέργησαν  οι μηχανικοί του Υπ. Υποδομών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου & Μεγαρέων»

Τα μέτρα ενίσχυσης του υπουργείου Εργασίας:


«Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα χορηγήσει στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό ύψους €1200 για την ετήσια κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους πιστώνοντας τους λογαριασμούς τους μέσω του σχετικού καταλόγου του Υπ. Υποδομών. Εκείνοι δε θα χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια».

 
Δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις παραιτήσεις που ζητά η αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι οι παραιτήσεις είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό ή την κυβέρνηση, καθώς και ότι ήταν αδύνατο να εκκενωθεί με οργανωμένο τρόπο η περιοχή στο Μάτι.