«Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Οι Έλληνες δεν αρκούνται σε αυτό, ζητούν να κάνουμε ότι χρειάζεται για να μην ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία. Δεν θέλουν άλλα λόγια, άλλα ψέματα, άλλη στάχτη.
Ποινικές ευθύνες αποδίδονται από τη δικαιοσύνη, και πρέπει να κάνει τη δουλειά της εντός χρονοδιαγράμματος και εμείς θα παρακολουθούμε. Η δικαστική διερεύνηση θα ήθελα εντός 2-3 μηνών να έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν θα υποδείξω εγώ στη δικαιοσύνη. Το τι θα κάνω στη Βουλή θα το δούμε όταν έρθει η ώρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Επιπροσθέτως, μίλησε για οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τέτοιες κινήσεις, εννοώντας τα αυθαίρετα κτίσματα που χτίστηκαν πρόσφατα, σε αναδασωτέες εκτάσεις. Είναι «αδιανόητο με την τεχνολογία που έχουμε σήμερα να μη βλέπουμε τι χτίστηκε. Το πλαίσιο είναι ήδη πολύ αυστηρό». Δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «έχω αναφερθεί στην αυθαίρετη δόμηση σε μία εποχή που δεν μας απασχολούσε. Έχω μιλήσει για την ανάγκη κατεδαφίσεων, ειδικά εκείνα που δεν επιτρέπεται να τακτοποιηθούν. Σε δάση, αιγιαλούς, ρέματα».
 
«Τηλεφώνησα στον κ. Τσίπρα, για να νιώσει άνετα το ίδρυμα Νιάρχος να κάνει την πιο γενναιόδωρη κίνηση, που την έκανε τελικά. Αλλά ο διχασμός είναι στο DNA του κ. Τσίπρα» δήλωσε σχετικά με τη δωρεά ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ που έκανε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις υπηρεσίες που διαχειρίζονται τις πυρκαγιές και τις συνέπειες τους. «Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν 25 εκατ. ευρώ σήμερα από ιδιωτικούς φορείς, όπως ο Νιάρχος, και πρέπει να σκεφτούμε πως θα τα αξιοποιήσουμε» συμπλήρωσε.
 

«Τόσκας, Σκουρλέτης, Δούρου δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους»

 
«Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση. Η παραίτηση δεν είναι και καμία πράξη προσωπικής ευθύνης. Πραγματικά, αναρωτιέμαι πώς μερικοί άνθρωποι κοιμούνται και συνεχίζουν μακάριοι το έργο τους; Ο κ. Τόσκας, ο κ. Σκουρλέτης, η κ. Δούρου, η επικεφαλής της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και ο αρχηγός της Αστυνομίας δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους γιατί αύριο μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν μια άλλη πυρκαγιά» είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «στο δικό μου λεξιλόγιο η πολιτική ευθύνη συνοδεύεται από παραιτήσεις. Σε άλλες περιπτώσεις κάποιοι παραιτήθηκαν. Εδώ δεν παραιτήθηκε κανείς, είναι όλοι κολλημένοι στις καρέκλες τους».
 
Σχετικά με τη διαχείριση των τραπεζικών λογαριασμών για τους πυρόπληκτους ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως «αν κρίνω από κάποια πρόσωπα που επελέγησαν να διαχειριστούν τους ειδικούς λογαριασμούς, όπως ο Σπίρτζης, καταλαβαίνω την ανασφάλεια. Αλλά θέλω να πιστεύω πως θα γίνει σωστή διαχείριση».
 

«Ανόμια πράγματα οι πυρκαγιές του 2007 με τις σημερινές»

 
Μίλησε και για τις πυρκαγιές του 2007, τονίζοντας ότι πρόκειται για ανόμια πράγματα. «Τότε όμως ήταν 100 φορές μεγαλύτερη από σήμερα, όπως είπε ο κ. Λέκκας. Από εκεί και πέρα, δεν είμαι καινούριος στην κριτική. Και όταν ήμουν βουλευτής, είχα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή. Είχα γράψει ένα άρθρο: «Δεν το πήραμε το μήνυμα» και κατέθεσα τις προτάσεις που είχα κάνει τότε. Τις έχω αναλάβει τις ευθύνες για την παράταξή μου, αλλά μη συγκρίνουμε ανόμια πράγματα. Και για τότε δεν τίθεται θέμα πολιτικής ευθύνης, διότι είχε ήδη παραιτηθεί η κυβέρνηση και πήγαινε για εκλογές» είπε.
 
«Από το 2007 μιλάω για την ανάγκη εκπόνησης σχεδίου προστασίας των περιαστικών δασών της Αττικής. Σε περίπου 50 περιοχές όπως το Μάτι μπορεί να υπάρχει σχεδιασμός διαχείρισης εντός εξαμήνου. Μπορώ να εγγυηθώ πως στις κρίσιμες θέσεις θα τοποθετηθούν οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι. Ειδικά στην πολιτική προστασία. Την ώρα της κρίσης πρέπει να υπάρχει ένας στρατηγός».
 
Για τα σενάρια εμπρησμού, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «έχω βάσιμες υποψίες ότι οι καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν πρώτα από όλα από τη Δικαιοσύνη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και αν κριθεί ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση, να ανατεθεί αυτή σε ειδικό εφέτη ανακριτή».
 

«Δεν υπήρχε οργάνωση από το κράτος»

 
Πυρά εξαπέλυσε κατά του Αλεξη Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι «εάν ήμουν στη θέση του Τσίπρα δεν θα είχα επιλέξει για ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έναν άνθρωπο από την παρέα μου, δεν θα επέλεγα για την πυροσβεστική φιλικούς ανθρώπους προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πείτε μου ένα πράγμα που να έγινε που να δείχνει πως με οποιονδήποτε τρόπο υπήρχε οργάνωση του κράτους». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ σχολιάζοντας ότι «και επί Δένδια και επί Κικίλια, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προμηθευτεί συστήματα ενημέρωσης που λειτουργούσαν. Αλλά και χωρίς το 112, μια απλή οδηγία για να φύγει ο κόσμος. Ήταν ευθύνη κάποιου να το κάνει. Του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας».
 
Σχετικά με την ενημέρωση του πρωθυπουργού το βράδυ της Δευτέρας ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «όλοι είδαν το σόου που δόθηκε μπροστά στις κάμερες τη Δευτέρα, ένας πρωθυπουργός άμοιρος ευθυνών, να κάνει επικοινωνιακή πολιτική, την ώρα που όλοι γνώριζαν ότι έχουμε νεκρούς» και πρόσθεσε πως «κάποτε ο κ. Τσίπρας ήταν νέος και ανεύθυνος. Σήμερα είναι καταστροφικός και κυνικός».