«Σε μία συνέντευξη όπου ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν να διαβάζει τις απαντήσεις που του είχαν ετοιμάσει οι επικοινωνιολόγοι του, επιχείρησε για άλλη μία φορά να βγάλει πολιτική υπεραξία, εκμεταλλευόμενος τον πόνο από την απώλεια δεκάδων συμπολιτών μας» ανέφερε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
«Δεν μπορεί, όμως, οι ανθρώπινες ζωές να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Οι πολίτες κρίνουν και τους κρίνοντες», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Νωρίτερα, ο Κ. Μητσοτάκης είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής εξαπέλυσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «κάποτε ο κ. Τσίπρας ήταν απλά νέος και ανεύθυνος, σήμερα είναι καταστροφικός και κυνικός». Επιπλέον, τόνισε ότι «ο κ. Τόσκας, ο κ. Σκουρλέτης, η κ. Δούρου, η επικεφαλής της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και ο αρχηγός της Αστυνομίας δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους». Σημείωσε, επίσης, ότι ποινικές ευθύνες αποδίδονται από τη δικαιοσύνη.

Έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη

Αναφερόμενος στην έκβαση που θα έχει η υπόθεση, δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη για την απόδοση ποινικών ευθυνών, υποστηρίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι να μην ξαναζήσουμε παρόμοια τραγωδία.

«Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Οι Έλληνες δεν αρκούνται σε αυτό, ζητούν να κάνουμε ότι χρειάζεται για να μην ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία. Δεν θέλουν άλλα λόγια, άλλα ψέματα, άλλη στάχτη. Ποινικές ευθύνες αποδίδονται από τη δικαιοσύνη, και πρέπει να κάνει τη δουλειά της εντός χρονοδιαγράμματος και εμείς θα παρακολουθούμε. Η δικαστική διερεύνηση θα ήθελα εντός 2-3 μηνών να έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν θα υποδείξω εγώ στη δικαιοσύνη. Το τι θα κάνω στη Βουλή θα το δούμε όταν έρθει η ώρα».

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τέτοιες κινήσεις, εννοώντας τα αυθαίρετα κτίσματα που χτίστηκαν πρόσφατα, σε αναδασωτέες εκτάσεις. Είναι «αδιανόητο με την τεχνολογία που έχουμε σήμερα να μη βλέπουμε τι χτίστηκε. Το πλαίσιο είναι ήδη πολύ αυστηρό». Δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «έχω αναφερθεί στην αυθαίρετη δόμηση σε μία εποχή που δεν μας απασχολούσε. Έχω μιλήσει για την ανάγκη κατεδαφίσεων, ειδικά εκείνα που δεν επιτρέπεται να τακτοποιηθούν. Σε δάση, αιγιαλούς, ρέματα».

«Ανόμια πράγματα οι πυρκαγιές του 2007 με τις σημερινές»

Μίλησε και για τις πυρκαγιές του 2007, ανέφερε ότι πρόκειται για ανόμια πράγματα σε σχέση με τις προ ημερών πυρκαγιές. «Τότε όμως ήταν 100 φορές μεγαλύτερη από σήμερα, όπως είπε ο κ. Λέκκας. Από εκεί και πέρα, δεν είμαι καινούριος στην κριτική. Και όταν ήμουν βουλευτής, είχα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή. Είχα γράψει ένα άρθρο: «Δεν το πήραμε το μήνυμα» και κατέθεσα τις προτάσεις που είχα κάνει τότε. Τις έχω αναλάβει τις ευθύνες για την παράταξή μου, αλλά μη συγκρίνουμε ανόμια πράγματα. Και για τότε δεν τίθεται θέμα πολιτικής ευθύνης, διότι είχε ήδη παραιτηθεί η κυβέρνηση και πήγαινε για εκλογές» είπε.

«Από το 2007 μιλάω για την ανάγκη εκπόνησης σχεδίου προστασίας των περιαστικών δασών της Αττικής. Σε περίπου 50 περιοχές όπως το Μάτι μπορεί να υπάρχει σχεδιασμός διαχείρισης εντός εξαμήνου. Μπορώ να εγγυηθώ πως στις κρίσιμες θέσεις θα τοποθετηθούν οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι. Ειδικά στην πολιτική προστασία. Την ώρα της κρίσης πρέπει να υπάρχει ένας στρατηγός».

Για τα σενάρια εμπρησμού, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «έχω βάσιμες υποψίες ότι οι καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν πρώτα από όλα από τη Δικαιοσύνη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και αν κριθεί ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση, να ανατεθεί αυτή σε ειδικό εφέτη ανακριτή».