Έκκληση προς την κυβέρνηση της Νικαράγουα έκανε το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ώστε να σταματήσει η «εντεινόμενη καταστολή» στη χώρα αλλά και η «ποινικοποίηση» της αντιπολίτευσης. Οι αναταραχές στη χώρα ξεκίνησαν τον Απρίλιο όταν και η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο ξεσηκώνοντας τους πολίτες καθώς το κλίμα αγανάκτησης στη χώρα σχετικά με τις συνθήκες ζωής των πολιτών είναι υψηλό.
PM Hand Out / SOOC
Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική η οποία επικαλείται το Reuters, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση της Νικαράγουα να δώσει ένα τέλος στην «εντεινόμενη καταστολή» και «ποινικοποίηση» της αντιπολίτευσης, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις εντός της χώρας με εκατοντάδες θύματα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αναφορές, δημοσιεύματα και πληροφορίες από τη χώρα της κεντρικής Αμερικής «υποδεικνύουν ότι καταγράφεται αύξηση της στοχευμένης καταστολής, της ποινικοποίησης και των αυθαίρετων συλλήψεων». Επιπλέον, ο ΟΗΕ αναφέρθηκε και σε περιστατικά εκφοβισμού, αλλά και απειλές οι οποίες αποτελούν «πλήγμα στις ελευθερίες των πολιτών».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό 190 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Απρίλιο, όταν άρχισαν μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με τη κυβέρνηση να επιρρίπτει την ευθύνη στην αντιπολίτευση. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ωστόσο κάνουν λόγο για 450 νεκρούς και περισσότερους από 2.000 τραυματίες από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο όταν η κυβέρνηση Ορτέγα θα κατέθετε νομοσχέδιο σχετικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων και την ταυτόχρονη μείωση των συντάξεων κατά 5%. Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που στόχευαν στη μείωση του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων, προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων με τις κεντρικές πόλεις της να θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη.
Πίσω από τις αναταραχές αυτές, κρύβεται ένα γενικευμένο κλίμα αγανάκτησης των πολιτών σχετικά με τις συνθήκες ζωής της χώρας. Οι διαμαρτυρόμενοι καταγγέλλουν τη χειραγώγηση της χώρας από τον Ορτέγα, ο οποίος ελέγχει το κοινοβούλιο, τη δικαιοσύνη και τις εκλογικές αρχές. Με αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν, κατάφερε να τροποποιήσει τους κανόνες του παιχνιδιού για να επανεκλεγεί το 2011 και το 2016.