Στις 18 Ιουνίου, ο Ντουέιν Τζόνσον έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να σύρει σε δίκη την πολυεθνική εταιρεία, που εδώ και δεκαετίες αρνείται τους κινδύνους για την πρόκληση καρκίνων που ελλοχεύουν στη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup. Ο Τζόνσον εργάστηκε για χρόνια ως σχολικός φύλακας στη Μπενίτσα, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, και ήταν υπεύθυνος για τον ψεκασμό των καλλιεργειών με Roundup. Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης, οι δικηγόροι έδειξαν στο δικαστήριο φωτογραφίες από τραυματισμούς και εξανθήματα στο δέρμα του Τζόνσον, καθώς εκτέθηκε τακτικά στη χημική ουσία, ώσπου διαγνώστηκε με καρκίνο του αίματος το 2014, σε ηλικία μόλις 42 ετών.
Το δικαστήριο τελικά αποφάσισε ότι η Monsanto ενήργησε κακοβούλως και το ζιζανιοτόνο της «συνέβαλε σημαντικά» στην ασθένεια του Τζόνσον.«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον κ. Τζόνσον και την οικογένειά του. Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει το γεγονός ότι 800 επιστημονικές μελέτες και τα συμπεράσματα της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (EPA), εθνικά ινστιτούτα υγείας και άλλες κανονιστικές αρχές σ' όλον τον κόσμο υποστηρίζουν το γεγονός πως η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο και δεν προκάλεσε τον καρκίνο του κ. Τζόνσον», υποστηρίζει η πολυεθνικής σε ανακοίνσή της, προσθέτοντας ότι θα ασκήσει έφεση.
Αυτην τη στιγμή, στις ΗΠΑ υπάρχουν χιλιάδες ακόμα υποθέσεις εις βάρος της εταιρείας.
Η Monsanto ανέπτυξε τη γλυφοσάτη το 1970, με το ζιζανιοκτόνο Roundup που την περιλαμβάνει, να πωλείται σήμερα σε 160 χώρες, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είναι εδώ και χρόνια το πλέον διαδεδομένο αγροχημικό στην ιστορία. Σημειώνεται δε, πως η εταιρεία συνοδεύει την πώληση του φυτοφάρμακου με σπόρους «ανθεκτικούς» στη χρήση του, εδραιώνοντας την προέλαση των χημικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών και τροφών.
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της υπόθεσης, αρκούν τα στοιχεία του αμερικανικού Γεωπονικού Ινστιτούτου, που εκτιμούν τα ετήσια έσοδα της εταιρείας από το φυτοφάρμακο σε σχεδόν 2 δισ. δολ., ενώ αντίστοιχα από τους ειδικά επεξεργασμένους σπόρους καταφέρνει πέντε φορές περισσότερα, περί τα 10 δισ. δολ. τον χρόνο. Άλλωστε, την ηγεμονία της στο χώρο της αγροκαλλιέργειας αποκαλύπτει και η φαραωνική συμφωνία εξαγοράς της από τη γερμανική Bayer, deal που βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ για αρκετό διάστημα, προτού λάβει το πράσινο φως για να ολοκληρωθεί.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως για την πώληση του ύποπτου για την πρόκληση καρκίνων φυτοφαρμάκου έδωσε προ μηνών πενταετή άδεια και η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον, σε άρθρο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ThePressProject για την άδεια που έδωσε στο ύποπτο φυτοφάρμακο η ελληνική κυβέρνηση με απόφαση του ίδιου, υπερασπίστηκε την κυκλοφορία του στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους επικριτές της απόφασης του υπουργείου του ως ανενημέρωτους και ημιμαθείς.