Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, Ο Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης πως «θα βάλουμε φόρο 25% σε κάθε αυτοκίνητο, που εισάγεται στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει προ μηνών από το υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει το αν η εισαγωγή αυτοκινήτων από την Ένωση αποτελούν κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία και την εθνική ασφάλεια. Τους ίδιους λόγους είχε επικαλεστεί και την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «The Wall Street Journal» ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γούιλμπουρ Ρος, επιδιώκει να μην εφαρμοστεί το νέο μέτρο που ανακοίνωσε ο Τραμπ, τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο, ώστε να προχωρήσουν διαπραγματεύσεις με όλες τις μεγάλες χώρες- εξαγωγείς οχημάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2017 περίπου 8,72 εκατομμύρια αυτοκίνητα αξίας 191,7 δισ. δολαρίων. Τα περισσότερα από τα μισά (4,72 εκατομμύρια), προέρχονταν από Κίνα και Μεξικό. Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 2,5% στα Ι.Χ. και δασμούς 25% στα ελαφρά φορτηγά. Η ΕΕ είχε απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, με επιβολή δασμών σε μια σειρά  δημοφιλών αμερικανικών προϊόντων, όπως τα παντελόνια τζιν, οι μοτοσυκλέτες Harley Davidson και το μπέρμπον και είχε ξεκαθαρίσει πως θα απαντήσει ανάλογα αν ο Τραμπ επιβάλει νέους δασμούς.

Στις 23 Ιουνίου ο Τραμπ είχε απειλήσει για την αύξηση των δασμών σε αυτοκίνητα που εισάγονται από τις ΗΠΑ. «Εάν αυτοί οι δασμοί και φραγμοί που επιβάλλονται εδώ και πολύ καιρό στην Αμερική και στις επιχειρήσεις της και στους εργαζόμενούς της από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αρθούν σύντομα, θα επιβάλουμε δασμούς 20% σε όλα τα αυτοκίνητά του που θα εισάγονται στις ΗΠΑ. Κατασκευάστε τα εδώ!».


Τον Ιούλιο η κόντρα φαινόταν να βαίνει  προς εξομάλυνση, μετά τη συνάντηση του Τραμπ με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να προωθηθεί μια σειρά μέτρων για τη γεωργία, τη βιομηχανία και την ενέργεια, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση των δύο πλευρών για το εμπόριο. Ωστόσο, ο Τραμπ δεν είχε δεσμευθεί για μη επιβολή πρόσθετων δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.