Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, με αφορμή την επέτειο της Μάχης του Μαντζικέρτ, το 1071, ο Ερντογάν απάντησε στην επίθεση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως κανείς δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να πετύχει τους στόχους της για το 2023, το 2053 και το 2071, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο εχέγγυο για την Τουρκία στην οικονομική επίθεση που δέχεται είναι «η αποφασιστικότητα των ανθρώπων μας να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία τους, τα πάτρια εδάφη και το μέλλον τους».
 
Με αφορμή την υπόθεση Μπράνσον, οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει επίθεση στην Τουρκία και σύμφωνα με τον Τραμπ δεν σκοπεύουν να υποχωρήσουν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί. «Νομίζω πως είναι λυπηρή η στάση της Τουρκίας. Νομίζω πως κάνουν ένα τρομερό λάθος. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις», είχε δηλώσει στο Reuters.
 
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου και το Hellas Journal, η αμερικανική κυβέρνηση με τις νέα κυρώσεις, θα επιλέξει να χτυπήσει την τουρκική οικονομία με τέτοιο τρόπο που θα την οδηγήσει στο ΔΝΤ και θα δέσει τα χέρια του Ερντογάν, καθώς θα είναι υποχρεωμένος να παίρνει την έγκριση των δανειστών πριν βάλει το χέρι στα κρατικά ταμεία.

Ο Μπράνσον ήταν φυλακισμένος στην Τουρκία για 21 μήνες, καθώς το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί πως είχε ανάμιξη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Στα τέλη Ιουλίου αποφυλακίστηκε και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, παρά την απαίτηση των ΗΠΑ να αφεθεί ελεύθερος. Ουάσινγκτον και Άγκυρα έχουν αλληλοεπιβάλει κυρώσεις λόγω της υπόθεσης και έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα υποχωρήσουν στο συγκεκριμένο θέμα.

Δημοσίευμα  του «The Wall Street Journal», ανέφερε ότι η Τουρκία προσφέρθηκε να απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα, προκειμένου να πείσει την Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην διαγραφή προστίμων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν επιβληθεί στις τουρκικές τράπεζες και έχουν στριμώξει ακόμα περισσότερο την οικονομία της γειτονικής χώρας.