Με τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τις διαπραγματεύσεις και τις συναντήσεις του με τον Γιάνη Βαρουφάκη επέλεξε να διαφημίσει το νέο του βιβλίο ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και νυν επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Υπάλληλος του Σόιμπλε με υπερβάλλοντα ζήλο» απαντά ο πρώην υπουργός Οικονομικών με δήλωσή του στο TPP, που παραθέτει μία διαφορετική οπτική της ιστορίας και παραπέμπει στα όσα έχει ήδη γράψει στο βιβλίο του.
Menelaos Myrillas / SOOC
Αποσπάσματα του βιβλίου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο στην Ελλάδα, δημοσίευσε το περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση» και αναδημοσίευσε η Καθημερινή, με τις «αποκαλύψεις» να αναφέρονται στην πρώτη συνάντηση του πρώην επικεφαλής του Eurogroup με τον πρώτο υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο βιβλίο του ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει πως στη συνάντηση της 30ης Ιανουαρίου που είχαν οι δύο άνδρες στην Αθήνα, μετά την επίμαχη χειραψία, την αναφορά του πως «μόλις σκότωσες την τρόικα» και το «ουάου» του Γ. Βαρουφάκη, ο Ολλανδός υποστηρίζει πως «ο Βαρουφάκης μάς ακολούθησε στον διάδρομο, μου ξαναέδωσε το χέρι στο ασανσέρ και προσπάθησε να διορθώσει τη ζημιά. Θέλουμε να ξεκινήσουμε σοβαρές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και με το Εurogroup».
Ακολούθως, το δημοσίευμα αναφέρεται στο Eurogroup που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες λίγες ημέρες μετά, ο αξιωματούχος του ESM αναφέρει πως «σκοπός του Βαρουφάκη ήταν να μας καταστήσει σαφές το αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Η δημοκρατία είχε μιλήσει. Πρέπει να αλλάξουμε γραμμή πλεύσης. Οι διάφοροι υπουργοί τού εξήγησαν ότι δεν πρέπει να είμαστε δίκαιοι μόνο με τους Ελληνες ψηφοφόρους αλλά και με τους ψηφοφόρους όλης της Ευρωζώνης. Στην πορεία της συνάντησης ο Βαρουφάκης έκανε στροφή 180 μοιρών. Η λεκτική του ευελιξία, την οποία θα μαθαίναμε πολύ καλά στους επόμενους μήνες, και η οποία μερικές φορές οδηγούσε σε κατάπληξη αλλά συχνότερα σε σύγχυση, εδώ φάνηκε καθαρά: Είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε παράταση τη Δευτέρα. Χαιρόμαστε που αλλάζουμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτό μπορείτε να το πείτε παράταση. Εμείς θα το ονομάσουμε “η αρχή μιας νέας λογικής”».
Ο Ολλανδός αναφέρει ακολούθως πως, μετά από αίτημα του Γ. Βαρουφάκη για διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup για να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για αρκετή ώρα, αρκετοί υπουργοί Οικονομικών αντέδρασαν και έφυγαν από τη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να αλλάξει οτιδήποτε στην από κοινού συμφωνηθείσα δήλωση. «Τότε ήταν που ο Γιάνης Βαρουφάκης τηλεφώνησε στον Τσίπρα ενώ στη συνέχεια έδωσε το τηλέφωνο και στον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη. Καθώς το τηλεφώνημα διαρκούσε πολλή ώρα κάποιοι από τους υπουργούς αποχώρησαν, με συνέπεια να μην μπορεί να αλλάξει οτιδήποτε στην από κοινού συμφωνηθείσα δήλωση» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Αυτό σήμαινε ότι από κείνη τη στιγμή μόνο ένα ναι ή ένα όχι μπορούσε να ειπωθεί από την ελληνική αποστολή. Ο Τσίπρας σφύριξε στον Βαρουφάκη. Καμιά συμφωνία» αναφέρει ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως λίγες ημέρες αργότερα επήλθε η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του 2015.
«Θα μιλήσω μαζί του όταν σταματήσει να πληρώνεται από την τρόικα»
Σε επικοινωνία του TPP με τον Γ. Βαρουφάκη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγορεί τον Γ. Ντάισελμπλουμ ως «υπάλληλο του Β. Σόιμπλε» και μάλιστα με υπερβάλοντα ζήλο, τονίζοντας μάλιστα πως στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον -τότε- υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας λίγες ημέρες αργότερα στο Βερολίνο, ο τελευταίος είχε αδειάσει τον πρόεδρο του Eurogroup, παραδεχόμενος στον Έλληνα υπουργό πως «δεν είχε εντολή να έρθει στην Αθήνα, και δεν έπρεπε να έχει έρθει στην Αθήνα».
Ο Γ. Βαρουφάκης υπενθυμίζει πως στο Eurogroup που ακολούθησε συνέχισε να λειτουργεί ως «εντολοδόχος», μη διστάζοντας να τον απειλήσει πως εάν δεν δεχόταν τη συμφωνία των δανειστών, την επόμενη ημέρα οι τράπεζες θα ήταν κλειστές, με τον ίδιο να του δίνει την περιβόητη απάντηση με τον τίτλο των Beatles, «money can't buy me love».
«Έλεγε ψέματα, πως εάν δεν υπέγραφα το τρένο θα έφευγε. “Υπογράφεις ή κλείνουμε τις τράπεζες” μου είπε, υποστηρίζοντας πως δεν θα προλάβαινε η φινλανδική κυβέρνηση να το περάσει από τη Βουλή, και τότε πήρε τη γνωστή απάντησή μου. Την επόμενη παρακαλούσε να τα βρει με τον Α. Τσίπρα, και τον ρώτησα “πού πήγε το τρένο” και κοιτούσε το πάτωμα» αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απαντά επίσης πως ήταν ο ίδιος ο Γ. Ντάισελμπλουμ που, κατόπιν επικοινωνίας του με τον Α. Τσίπρα ήταν θετικός για μια «αναθεωρημένη συμφωνία», μιας γέφυρας μεταξύ του δεύτερου μνημονίου και της «νέας συμφωνίας» για την οποία τονίζει πως είχε εντολή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Στο σημείο εκείνο ζήτησε να επικοινωνήσει με τον Β. Σόιμπλε, ο οποίος του είπε “σε καμία περίπτωση” και άλλαξε στάση», υποστηρίζει.
Ακόμη, στην προδημοσίευση του βιβλίου του, ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφέρεται στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, όταν προτάθηκε από τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών να τεθεί υπό επεξεργασία ένα σχέδιο Β, μια προετοιμασία για Grexit.
«Για να μη διαλυθεί η ομάδα έπρεπε να ασκήσω μεγάλη πίεση. (…) Τελικά, μετά κόπων και βασάνων υπέγραψε ο Βαρουφάκης αυτές τις τρεις συμφωνίες μέσα σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη ατμόσφαιρα» αναφέρει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας πως ο Γ. Βαρουφάκης έλαμψε διά της απουσίας του στο ανεπίσημο δείπνο, με τον Ολλανδό να υποστηρίζει πως τότε ζήτησε από τον Α. Τσίπρα να αλλάξει την διαπραγματευτική του ομάδα.
«Του είπα ότι αυτό δεν πάει άλλο. Η διαδικασία έπρεπε να ρυθμιστεί διαφορετικά και επίσης του ζήτησα να έρθουν άλλοι άνθρωποι εμπιστοσύνης. Μετά από λίγο ο Τσίπρας αποφάσισε να ανασχηματίσει την ομάδα των διαπραγματευτών. Τον Γιάνη Βαρουφάκη αντικατέστησε ο Γιώργος Χουλιαράκης. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της υπουργικής του θητείας» συμπληρώνει ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup.
Ο Γ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως «τα έχω γράψει εκτενώς στο βιβλίο μου, τι υπέγραψα; Τα μπερδεύει ο Ντάισελμπλουμ», τονίζοντας σε κάθε περίπτωση πως δεν έχει πρόθεση να ανοίξει διάλογο με κάποιον που πλαστογράφησε έως και τα πτυχία του «για να κάνει τη δουλειά του Σόιμπλε».
«Όταν πάψει να πληρώνεται από την τρόικα, τότε να συζητήσω μαζί του» καταλήγει στη δήλωσή του στο TPP, συμπληρώνοντας «ένας ταχυδρόμος που έγραψε βιβλίο».
Με αντίστοιχο τρόπο σχολίασε άλλωστε και μέσω των κοινωνικών του δικτύων το σημερινό δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για την «άγρια ομορφιά της δημοκρατίας: Τώρα ο πολίτης μπορεί να βάλει δίπλα- δίπλα το βιβλίο μου κι αυτό του Γερουν, να αντιπαραθέσει τις δύο αφηγήσεις και να βγάλει τα συμπεράσματά του».
Η άγρια ομορφιά της δημοκρατίας: Τώρα ο πολίτης μπορεί να βάλει δίπλα- δίπλα το βιβλίο μου κι αυτό του Γερουν, να αντιπαραθέσει τις δύο αφηγήσεις και να βγάλει τα συμπεράσματά του. https://t.co/HV2nl8zXrU
— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) 27 Αυγούστου 2018