Μιλώντας την Τρίτη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με θέμα «Ενημέρωση – συζήτηση για τις πυρκαγιές της 23-7-2018 στην Αττική», η Ρ. Δούρου δήλωσε ότι είναι καθήκον της Περιφέρειας η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα επουλώσουν τις πληγές των κατοίκων της ανατολικής Αττικής, οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου.

«Κρίσιμο καθήκον της Περιφέρειας Αττικής είναι η ανάληψη εκείνων των πρωτοβουλιών που χρειάζονται για την επούλωση των πληγών των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται σήμερα στην Ανατολική Αττική. Σε αυτές δίνουμε προτεραιότητα. Κρίσιμο καθήκον είναι επίσης η διεκδίκηση εκείνων των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν ένα νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας. Ένα μοντέλο που θα ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα των ακραίων καιρικών δεδομένων και της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το σημερινό σχήμα της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιεί τα όσα θεωρούνταν κάποτε «επιστημονική φαντασία», προσθέτοντας πως θα κριθούν από αυτό. «Αυτό που κάποτε θεωρούσαμε “επιστημονική φαντασία”, είναι σήμερα πραγματικότητα. Χρέος μας εδώ και τέσσερα χρόνια είναι να αποκτήσουμε τα απαραίτητα έργα υποδομής που όλες και όλοι έχουμε ανάγκη. Αυτό πράττουμε. Από αυτό θα κριθούμε».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος καταθέσεων για τις πυρκαγιές που έπληξαν την ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου και στοίχισαν τη ζωή σε 96 ανθρώπους. Ενώπιων των εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου και της Βαρβάρας Γνεσούλη κατέθεσαν στελέχη της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των δήμων Μαραθώνα – Ραφήνας, της Περιφέρειας Αττικής, της Πολιτικής Προστασίας και συγγενείς των θυμάτων. Αναμένεται το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που έχουν ορίσει οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση και η έκθεση πραγματογνωμοσύνης της πυροσβεστικής.