Ο Ορμπάν συναντήθηκε με τον Σαλβίνι την Τρίτη, στο πλαίσιο της προώθησης συνεργασίας των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον observer, πριν τη συνάντηση ο Ορμπάν δήλωσε ότι ο Σαλβίνι «αποτελεί των ήρωα μου», χαρακτηρίζοντας τον «άνθρωπο με τον οποίο τους ενώνει η μοίρα».
Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, στη συνάντηση διαπιστώθηκε «σύγκλιση απόψεων» σε μια συνομιλία που «ήταν καλή και δεν αφορούσε μόνο το ζήτημα της μετανάστευσης». Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας υπεραμύνθηκε της θέσης του για την αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα και κάλεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να συνταχθεί μαζί τους.
«Ζητάμε την συνεργασία της Γαλλίας και των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Ζητάμε από τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος είναι στο χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας από την εκλογή του, να ανοίξει το ιταλογαλλικό συνοριακό πέρασμα του Βεντιμίλια. », ανέφερε ο Σαλβίνι, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψει την απόφαση των 150 μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πλοίο Diciotti.
Από την πλευρά του ο Ορμπάν, που ακολουθεί απάνθρωπες τακτικές κατά των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στην Ουγγαρία, επισήμανε πως στόχος τους είναι «να ταυτιστεί όλο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με τις θέσεις του, και να ταχθεί κατά της παράνομης μετανάστευσης και δήλωσε πως ο Μακρόν πρέπει να τοποθετηθεί σχετικά με το αν θα ταχθεί υπέρ του ρεύματος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής. «Υπάρχουν δυο θέσεις: η μια, του Μακρόν, θέλει να πετύχει την κατάρρευση του ΕΛΚ και στηρίζει την παράνομη μετανάστευση. Η άλλη θέση είναι η δική μας, που θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη αυτή μετανάστευση. Χάρη και στην στάση μας, πάντως, στην Μεσόγειο, πλέον, δεν υπάρχουν πλοία των ΜΚΟ. Θέλουμε μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ένα νέο Ευρωκοινοβούλιο, που θα πρέπει να προκύψουν από τις επόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου».
Τέλος, ανέφερε πως «η χώρα μου απέδειξε ότι η μετανάστευση δια της χερσαίας οδού μπορεί να σταματήσει, διότι πρέπει να βοηθάμε όποιον έχει προβλήματα στην χώρα του, αλλά όχι να φέρνουμε τα προβλήματα στην δική μας» και έπλεξε το εγκώμιο του Σαλβίνι, λέγοντας ότι απέδειξε ότι η ίδια προσπάθεια να είναι επιτυχής και από τις θαλάσσιες οδούς.