«Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μάχης έναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος» δήλωσε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλης Καλογήρου, κατά τη διάρκεια παραλαβής του χαρτοφυλακίου από τον Σταύρο Κοντονή. «Το δίκαιο είναι να αποφεύγεται η φιλονικία απέναντι στην επιείκεια και η απόκτηση δύναμης απέναντι στο γενικό καλό» συμπλήρωσε.
 
Επιπλέον, πρόσθεσε για τις προτεραιότητες του στη νέα θέση ότι στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας δικηγόρων, δικαστών και άλλων παραγόντων της δικαιοσύνης, η στήριξη του μεγάλου έργου της συνταγματικής αναθεώρησης και βεβαίως η επιτάχυνση της δικαιοσύνης και η βελτίωση της απόδοσής της.
 
Από την πλευρά του, ο Σ. Κοντονής ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που του έδωσε τη δυνατότητα να ασκήσει «δύσκολα και κρίσιμα καθήκοντα». «Η κυβέρνηση δίνει όλα αυτά τα χρόνια μία μεγάλη μάχη απέναντι σε ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέδραμε για να πέσει η χώρα στα βράχια. Στόχος μας είναι να μην επανέλθει αυτό το σύστημα, το σύστημα με τον κ. Μητσοτάκη, με τη νέα δεξιά που δομείται από τον ίδιο και ακροδεξιά στοιχεία, για να μην γυρίσει η Ελλάδα πίσω. Αυτήν την προσπάθεια θα την εκτιμήσει ο ελληνικός λαός» είπε.
 
«Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών, όχι όλοι, εκτελούν τα καθήκοντά τους με εργατικότητα και εντιμότητα» κατέληξε ο Σ. Κοντονής.
 
«Αποχαιρετώ τον Σταύρο Κοντονή και τον ευχαριστώ για τη συνεργασία. Καλωσορίζω τον Μιχάλη Καλογήρου και του εύχομαι καλή επιτυχία. Εκτός από την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας, έχει την πολύτιμη αρωγή της ευφυίας, μετριοπάθειας του και της βαθιάς γνώσης των ευαίσθητων θεμάτων της δικαιοσύνης. Όσο για μένα θα παραμείνω ρομαντικός, σφοδρός πολέμιος κάθε λογικής που οδηγεί σε διαστημικές παγίδες» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
 

«Η ανάπτυξη να έχει αντίκρισμα στην απασχόληση»

 
Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην πραγματικότητα «λειτουργεί ως υπουργείο Συντονισμού για την αναπτυξιακή στρατηγική και λειτουργεί και ως υπουργείο Επενδύσεων», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.
 
Επιπλέον, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ανάπτυξη να έχει αντίκρισμα στην απασχόληση, στο εισόδημα και στην καθημερινότητα των πολιτών και σε αυτό έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας».
 
Αναφορικά με την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εσωτερικών από τον μέχρι σήμερα αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ο Δραγασάκης του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του «στο πρώτο τη τάξει υπουργείο που πάει». Επιπροσθέτως για τον Α. Χαρίτση τόνισε ότι η εικόνα του «είναι ότι μοιράζει κονδύλια. Όσοι όμως ξέρουν από μέσα το υπουργείο γνωρίζουν το σημαντικό ρόλο του στο στήσιμο της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, ένα έργο δυναμικό που θα συνεχιστεί με έμφαση».
 
Από την πλευρά του ο Α. Χαρίτσης ευχαρίστησε τον Δραγασάκη και τόνισε ότι από το 2015 δόθηκε έμφαση σε δύο μεγάλες προκλήσεις, αυτό της αποεπένδυσης και αυτό της ενεργοποίησης της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσουν το ταχύτερο τα νέα προγράμματα. «Έχουμε ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση εκτός του ΕΣΠΑ και αυτό επιχειρείται μέσω και των κονδυλίων του σχεδίου Γιούνκερ αλλά και με την ενεργοποίηση και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων» συμπλήρωσε.